maandag 8 november 2010

De Kunst van het Niksen


Deze week is altijd weer stress, gezucht en gesteun in mijn studentenhuisje. Want jawel, niet alleen ik, maar ook 3 van mijn andere huisgenoten mogen weer lekker tentamens maken.....

Vol goede moed ging ik vorige week tijdens de vakantie in stilte op mijn kamertje zitten, met de studieboekjes gezellig open geslagen, google.nl alvast geopend, notitieblok , pennen, markeerstiften in de aanslag en een verse kop koffie erbij. Ik was net een uur goed verdiept in marketingcommunicatie, toen ik ineens er helemaal uit was en besloot om mijn televisiemeubel eens een keer af te stoffen. Geen idee waar deze schoonmaak lust ineens vandaan komt, maar het is geen onbekend verschijnsel tijdens tentamenweken.

De afwas is gedaan, de was hangt te drogen, de badkamer kan niet schoner en zelfs onder je bank is geen stofwolk te vinden. Deze week is ons huis het toonbeeld van een fris studentenhuis vol nette, hardwerkende studenten. Geen bier, harde muziek of gasten over de vloer, alleen rust en stilte. Eigenlijk is de enige overeenkomst met de andere weken van het jaar dat de wallen onder mijn ogen dezelfde, al dan niet grotere vorm hebben aangenomen.

Want echt leren begint pas om half 8 ’s avonds op de dag voor je tentamen. Dan slaat de stress toe en ga je uren tellen. Dat is dan ook het moment dat je eindelijk de controle over je concentratie weer terugwint.

Wat heb je dan de voorgaande dagen dan precies uitgevoerd tijdens het zogenaamd “studeren”? Na wat navraag te hebben gedaan bij vrienden, huisgenoten en klasgenoten kwam ik tot de volgende lijst van populaire bezigheden:

- Schoonmaken, veel boodschappen doen en uitgebreid koken
- 24/7 Social networken, oftewel de hele dag facebook checken, twitteren, krabbels sturen en altijd up-to-date blijven via nu.nl of Dlisted.
- Door de stad slenteren, onder het mom van "een frisse neus" halen
- Sigaretje roken
- Uit het raam staren
- Oude series kijken of zappen naar zenders waar je echt nooit naar kijkt
- Nadenken over het feit dat je moet leren, maar het niet doen
- Nog een sigaret opsteken
- Ijsberen
- Bedenken wat je morgen als ontbijt gaat eten, of wat je in het weekend gaat doen
- Slapen
- Vage kennissen smsen

Dit gedrag wordt meestal gestaag hardnekkiger naarmate je tentamens dichterbij komen, totdat je op het laatste moment koortsachtig toch nog alles in je hoofd probeert te prenten. Maar waarom doen we dit?

Na wat research te hebben gedaan kwam ik op een website terecht waarin dit gedrag eens haarfijn werd uitgelegd. Het blijkt dat mensen van nature gevoelig zijn voor directe beloning. Activiteiten die direct belonen, zoals televisie kijken, lekker eten en schoonmaken zijn veel aantrekkelijker omdat je er op het moment zelf profijt van hebt. De beloning voor studeren komt echter pas veel later, bijvoorbeeld als je een week na je tentamen je cijfer krijgt of als je een diploma haalt. Deze activiteiten stellen we dus liever uit.

Dan zijn er ook nog verschillende soorten uitstellers. Sommige studenten stellen dingen bewust uit, want ze krijgen een kick van het feit dat ze zoveel risico durven te nemen. Weer anderen zijn gewoon niet in staat om aan goed time-management te doen.

Echte motivators zijn er wel. Zo zijn de meest genoemde factoren om je toch aan de studie te krijgen volgens mijn ondervraagden de volgende:

1. Tijdsdruk: Zoals hierboven al omschreven, paniek en stress zorgt voor uiterste concentratie en focus. De meeste van mijn vrienden en huisgenoten geven ook aan beter te presteren onder druk.
2. Verander van locatie: Ga bijvoorbeeld in de bibliotheek zitten, waar je geen televisie of computer tot je bezit hebt.
3. Leer met een studiegenoot: Hoewel deze methode me doet denken aan de middelbare school-huiswerkafspraken met koekjes en thee, zeggen een aantal van mijn vrienden en een enkele huisgenoot hier toch baat bij te hebben.
4. Overleggen met de ander: Een misschien wat curieuze maar veel genoemde aanpak. Een echt waardige manier om de behoefte aan studeren tijdig te triggeren is om jou leertempo te vergelijken met dat van je studiegenoten. Kies er dan wel een uit waarvan je weet dat die altijd goed leert. Als de persoon in kwestie namelijk verder is dan jij bent, dan worden de meesten van mijn ondervraagden competitief en duiken ze meteen in de boeken.

Met nog 4 tentamens te gaan ben ik voorlopig nog wel even zoet. En ik vermoed dat de meeste van jullie ook deze week aan de bak moeten, dus succes met studeren!

Tessa van Elk

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten