donderdag 23 december 2010
Lekker gezellig goedkoop gevarieerd en gemakkelijk eten = Easy!
In je studentenhuisje heb je te maken met huisgenoten. Aangezien in veel studentenhuizen (ook in de mijne) een gezamenlijke keuken is, lijkt het al snel aannemelijk om met je huisgenoten een lekkere maaltijd te prepareren. Maar wat voor opties heb je om samen te koken en te eten? In hoeverre is het realistisch dat er iedere dag gezellig door een andere huisgenoot een heerlijk 6-gangen diner in elkaar wordt gedraaid?
Mijn ervaringen hebben me geleerd dat er verschillende opties zijn om samen te koken en eten.In de eerste twee weken in het huis aten we nog netjes iedere avond aan tafel met zijn drieën, nu is dat een uitzondering. We eten meestal gewoon lekker lui voor de TV: er is toch niemand die er iets van zegt :-).
Ik heb begrepen dat er ook studentenhuizen zijn die niet gezamenlijk eten, maar dat is bij ons niet aan de orde. Wij eten iedere avond samen en doen samen boodschappen. Dat is dus vrij goed geregeld. Maar dan ga je samen eten, dan kom je in de Albert Heijn (die ligt immers het dichts bij) en dan? Wat gaat er gekookt worden?
Ik zet de mogelijkheden voor je op een rij, waarvan ik heb ervaren dat ze het meest frequent opgediend worden:P.
Eetoptie 1: Pizza/magnetron pasta
Indien je een combimagnetron tot je beschikking hebt, zal er vaak een pizza of een magnetronpasta gegeten worden. Deze gerechten bieden namelijk drie voordelen: ze zijn snel, makkelijk te bereiden en goedkoop. Het enige nadeel van met name een pizza is, dat er maar één pizza tegelijkertijd in de oven past. Daarom snijden wij de pizza’s vaak al in drieën, zodat er toch gezamenlijk gedineerd kan worden. Dat maakt het ook wat gezelliger en voorkomt onenigheid over ovengebruik.
Als pasta (lasagne) wordt er vaak een familiebak voor 3 à 4 personen gekocht die precies in de oven past. Daarnaast heeft Albert Heijn van die handige eenpersoons-magnetron-pasta, die ook erg goed te doen zijn (en goedkoop). Daar passen er net drie van in de magnetron, als je beetje creatief bent;).
Frequentie: Minstens één keer per week, gemiddeld twee keer per week. (pizzapuntje eventueel nog als snack later op de avond)
Eetoptie 2: Frituurvet
Nog sneller, nog gemakkelijker en nog goedkoper: alles wat het frituurvet in kan. Dit kan variëren van gewoon friet met een frikadel, broodje hamburger en kroket, tot loempia’s en aardappelkroketjes. Maar zelfs studenten weten dat te veel vet niet goed is, daarom probeer je daar toch automatisch rekening mee te houden. Maar soms is er geen ontsnappen aan mogelijk, zoals na een heftig avondje stappen. Dan moeten er gewoon nog een paar minisnacks naar binnen gekegeld worden.
Frequentie: Toch wel één keer per week als avondeten, en ik schat ook één keer per week ‘als snack’.
Eetoptie 3: Shoarma/Wraps/Taco’s
Afhankelijk van welk vlees in de aanbieding is bij de Albert Heijn, wordt er geregeld een broodje shoarma of wraps gegeten. Bij gehakt gaat de voorkeur vaak naar taco’s, bij kip vaak richting wraps en shoarmavlees spreekt voor zichJ. Dit is simpel en gemakkelijk, het mag allemaal niet te lastig zijn. In ieder geval niet te vaak lastig zijn. Voordeel hierbij is dat bij alle drie de ‘gerechten’ geen bijgerechten geserveerd worden zoals aardappelschijfjes. Dit geldt overigens ook voor eetoptie 1. Een ander voordeel is dat de knoflooksaus, de zoetzure saus en de cocktailsaus bij alle drie de recepten prima smaakt;).
Frequentie: Één keer per week.
Eetoptie 4: Restjes van papa&mama
De meeste ouders zijn gelukkig dol op hun studentenkinderen en daarom krijgen ook wij vaak een portie nasi, chinees of gehaktballen mee richting Tilburg. Dit is natuurlijk ideaal: effe in de magnetron en klaar. En, gratis!! Nadeel is dat de kliekjes niet altijd groot genoeg zijn voor ons alle drie, dus dan krijg je wel meer afwas (er zijn immers meer magnetron bakjes nodig). Soms zijn de ‘left-overs’ ook niet voldoende voor een volledige maaltijd, dus dan moet je alsnog naar de winkel om iets bij te kopen.
Frequentie: Ik schat in één keer per twee weken op maandag, als eraan wordt gedacht om ze mee te nemen.
Eetoptie 5: Pasta zelf maken/Knorr wereldgerecht
Ja ja, nu komen we langzaam aan bij de gerechten die toch nog behoorlijk wat inzet van ons eisen. Wij maken soms zelf onze eigen pasta, zonder dat daar een magnetron bij komt kijken. Er zijn drie gemakkelijke pasta’s die wij nog wel eens zelf in elkaar willen zetten:
1. Pasta kip pesto (gewoon pasta, met kip en pesto dus)
2. Pasta carbonara (pasta met carbonara saus, spek, ei en champignons)
3. Pasta bolognaise (pasta met rode saus & gehakt)
Zoals jullie zien, allemaal niet duur en niet al te lastig. Naast deze pasta’s waren voor mij en mijn huisgenoten de Knorr wereldgerechten een prima ontdekking. Voor in totaal zo’n €7,- knutsel je exotische gerechten met namen als Japanse Teriyaki, Indiase Kip Madras en Thaise Kip Siam in een handomdraai (max. 20min.) in elkaar. Bovendien, niet onbelangrijk, zijn ze bijna allemaal even lekkerJ (persoonlijke favoriet: Kantonese Kip)!
(Sinds kort maken we ook geregeld verschillende ovenschotels. Oftewel, 10 minuutjes werk, en 45 minuutjes de oven laten werken.)
Frequentie: Één keer per twee weken.
Eetoptie 6: Eten bestellen
De luiheid regeert! Dat mag soms ook wel als hardwerkende student. Het kan ook zijn dat er andere oorzaken liggen voor het bestellen van eten, zoals hier beschreven. Uiteraard is het erg gemakkelijk om een kebabtent in Tilburg op te bellen en eten te bestellen. Ideaal. Nadeel is wel het prijskaartje. Voor de €17,- die je dan aftikt gezamenlijk, kun je zeker twee, wellicht drie avonden eten als je zelf de handen uit de mouwen steekt.
Frequentie: Één keer per drie weken. Meestal vlak na de 24e..
Eetoptie 7: Aardappel, groente & vleesHeel gemakkelijk, hier houden we alle drie absoluut niet van dus komt het er kort maar krachtig op neer dat we het nooit eten.
Frequentie: 0
Conclusie
Wij staan maximaal zo’n 20 minuten in de keuken. Gerechten die langer dan 20minuten bereidingstijd vragen, behoren tot een zeldzaamheid. Met de hiervoor genoemde eetopties komen wij al een heel eind..
Rick van den Boorn
Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl
Labels:
"Op Kamers",
eten,
koken,
opkamers,
studentenhuis,
Tips
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten