maandag 6 december 2010

The battle: Tilburg vs Maastricht


Waarom Tilburg? Dat spreekt voor zich. Waarom Maastricht? Omdat ik in Maastricht geboren en getogen ben en er tot mijn 18e levensjaar heb mogen wonen.

In deze blog ga ik voor jullie aanstormende studenten een battle houden tussen de studentensteden Tilburg en Maastricht. Waarom Tilburg? Dat spreekt voor zich. Waarom Maastricht? Omdat ik in Maastricht geboren en getogen ben en er tot mijn 18e levensjaar heb mogen wonen. Plus, in de weekenden ben ik er nog geregeld te vinden. Aan de hand van enkele voor studenten belangrijke aspecten van de stad en het studentenleven ga ik een beeld schetsen van deze twee steden.

Battle 1: De introductieweken
De introductieweek in Maastricht (INKOM) en de introductieweek in Tilburg (TIKweek) hebben hetzelfde programma, alleen dus in andere steden. Beide steden ontlopen hier elkaar vrij weinig. Beiden hebben een onvergetelijke biercantus, laten je de hele stad doorlopen, hebben een fabuleuze kroegentocht en fantastische feesten en ook het hoofddoel wordt bereikt: Leer je medestudenten en de nieuwe stad kennen. Al met al een onvergetelijke week, die ik gelukkig in beide steden heb mogen meemaken. (heb namelijk ook 1 jaar Recht gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht:P)
Voordeel van de opleiding SPECO is dat er ook nog apart door de opleiding een introductieweek wordt geregeld voor alleen de SPECO-studenten.

Uitslag battle 1: Tilburg. Een licht voordeel richting de opleiding SPECO ivm twee feest-, ahum, introductieweken!

Battle 2: Openbaar vervoer
Als student met OV-chip kaart is het belangrijk dat het openbaar vervoer goed geregeld is. Het openbaar vervoer in beide steden is gelukkig prima geregeld. In Tilburg gaan tijdens de studentenspitsuren (08.00-10.00) extra bussen naar de hogescholen en de universiteit. In Maastricht rijdt iedere bus gemiddeld vier keer per uur, dat verandert niet tijdens spitsuur. Maar de meeste studenten van Maastricht wonen ook in Maastricht, dat scheelt behoorlijk wat drukte.
Een nadeel van de bussen in Tilburg is dat, ondanks dat er veel bussen rijden, deze bussen vaak ook helemaal vol zitten. Wanneer je dan, zoals ik, wil opstappen bij een volgende bushalte, rijdt de bus je pontificaal voorbij. Dat is dus wel iets minder, dan kom je alsnog te laat voor je college (drama, drama, drama:P). Al met al rijden er in beide steden voldoende bussen, zowel naar de hogescholen, universiteiten als bijvoorbeeld de binnenstad. Beide steden zijn ook goed bereikbaar met de trein.

Uitslag battle 2: Maastricht. Daar laten ze studenten niet zo snel staan bij de bushalte (persoonlijke frustratie doorslaggevend).

Battle 3: Uitgaan
Natuurlijk mag het uitgaan in deze blog niet ontbreken. In het uitgaan zijn grote overeenkomsten, maar ook wel degelijk verschillen. De grootste overeenkomst is dat er voornamelijk gestapt kan worden in kroegjes. Het ‘ons kent ons’ gevoel is sterk aanwezig, wellicht in Tilburg nog iets sterker dan in Maastricht. Waar iedereen in Brandpunt “Brabant” kan meezingen, zingt in Maastricht 9 van de 10 mensen “Sjiek is miech dat” mee. De sfeer in de kroegen op het Piusplein is altijd erg gemoedelijk, maar dat geldt ook voor de sfeer in bijvoorbeeld de Platielstraat in Maastricht. Hoewel ik vaker in Maastricht opstootjes zie dan in Tilburg. Een groot verschil tussen Maastricht en Tilburg: de openingstijden. Het was even acclimatiseren toen ik op dinsdagavond om 02.00 uit Brandpunt werd gezet. In Maastricht zijn de meeste kroegen open tot minimaal 03.00, en dan zijn er nog voldoende mogelijkheden om ergens anders door te gaan. Ook in Tilburg zijn er na 02.00 meerdere mogelijkheden, maar de echt gezellige kroegen zijn al (te) vroeg gesloten. In vergelijking met Maastricht in ieder geval, daar blijven populaire kroegen als de Printemps gewoon open tot 05.00.

Iedere dag. Dat is een groot verschil. Een ander verschil: Maastricht kent geen popcentrum zoals de 013. Waar in Tilburg “live concerten, dance- en clubavonden, non-pop programmering en activiteiten gericht op beginnende muzikanten’ in 013 plaatsvinden, kent Maastricht een dergelijk principe niet. Daarnaast kent Maastricht ook een dergelijke tent als De Nacht niet (hier moet je als mannelijke student eens geweest zijn;)). Deze twee uitgaansgelegenheden geven Tilburg toch een extra dimensie.

Uitslag battle 3: Gelijk. De openingstijden van Maastricht plus het feit dat Maastricht meer kroegen heeft, wegen nog net op tegen de 013 en De Nacht.

Battle 4: Shoppen
Ondanks je beperkte budget wil je er als student toch altijd piekfijn uitzien. Daarom zal ik Maastricht en Tilburg als shopstad ook even naast elkaar zetten. Voor uitgebreide shoptips in Tilburg zie ook hier & hier. Over het algemeen komt het aanbod van bekende ketens en kleine winkeltjes in beide steden overeen. Er ligt een Men at Work, een Jack&Jones, een ZARA, een V&D, een HEMA, en noem maar op. Een groot verschil tussen beide steden is echter dat de binnenstad van Maastricht gezelliger en meer uitnodigend is dan de binnenstad van Tilburg. Je hebt meer zin om te shoppen in Maastricht dan in Tilburg, daar komt het op neer. In Maastricht is het minder grauw en ‘bourgondischer’ om lekker een middagje te shoppen.

Uitslag battle 4: Maastricht, niet het aanbod maar de binnenstad zelf geeft de doorslag.

Battle 5: Eten bestellen
Als student overkomt het je vaak genoeg: je komt laat thuis en hebt geen zin om boodschappen te doen, of geen tijd meer zelfs. Toch zul je moeten eten, en dus ga je eten bestellen. In Maastricht en Tilburg zijn er voldoende mogelijkheden om eten te bestellen, denk in Tilburg aan De Haven en Bosporus. Een groot verschil tussen Tilburg en Maastricht is de wachttijd. Waar je in Tilburg vaak binnen een half uurtje (drukke dagen/tijden) je eten op schoot hebt, is dat in Maastricht helaas genoeg vaak langer. Meestal zeggen ze er binnen half uurtje te zijn, maar een uurtje wachten is meer regel dan uitzondering. Het logische gevolg is dan ook dat de broodjes kebab in Tilburg warmer arriveren dan in Maastricht. De kwaliteit van het eten is in beide steden niet echt denderend, maar de honger is dan altijd zo groot dat het met gemak naar binnen geschoven wordt.

Uitslag battle 5: Tilburg. De snelheid en dus het warme eten spreken voor zich.

Uitslag:
Ondanks mijn poging om expres een oneven aantal battles tegen elkaar af te zetten, is het mislukt om een duidelijke winnaar naar voren te laten komen. Zowel Maastricht als Tilburg wint twee battles en speelt er 1 gelijk. Dit maakt de uitslag gelijk. Doorslaggevend zal dus uiteindelijk (logisch) het studieaanbod zijn. Dat is stap 1 na het afstuderen: vind een passende studie, daarna zie je pas in welke steden je dan aan de slag kunt. Veel verschil tussen de steden Maastricht en Tilburg zit er niet, en op het belangrijkste punt is gelijk gescoord. Conclusie: In beide steden is het als student prima vertoeven!

Rick van den Boorn

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten