maandag 20 december 2010

2011 Bezuinigen vs Investeren


Twee flinke tegenpolen maar beide van toepassing op het onderwijs in Tilburg.

De landelijke overheid pakt elke kans aan om waar dan ook te bezuinigen, terwijl de stad zich meer en meer als studentenstad wil profileren. Wat zijn de gevolgen van de beperkte uitgaven van de overheid voor studenten?

Minder geld uitgeven dan oorspronkelijk het plan was, dat is de betekenis van bezuinigen. Het is een politieke maatregel die men neemt omdat er een te grote staatsschuld is. Normaal gesproken lijdt de arme bevolking hier het meest onder. Wat ik me dan meteen afvraag is: ’’Behoren studenten eigenlijk nog wel tot de arme bevolking van Nederland?’’. Ik denk persoonlijk van niet, want ik zie om me heen weinig mensen die klagen over geldtekort. Maar dit kan zomaar veranderen door de plannen die in Den Haag worden gesmeed. Er staat ons namelijk een grote verandering te wachten, waar je het als student niet mee eens mag zijn!

Niet alleen studiefinanciering zal minder in gaan houden, maar vooral ook wordt het onderwijs duurder. Het is de bedoeling dat studenten hun studie zo snel mogelijk afronden en er worden belachelijke bedragen genoemd voor een vervolgopleiding. Allemaal maatregelen met behoorlijke gevolgen dus. De studielast zal enorm toenemen en het is maar voor weinigen weggelegd om een vervolgopleiding te plannen. Hierdoor zal er niet alleen minder tijd komen voor een bijbaantje, maar zeker ook voor stapavonden, etentjes, studentenverenigingen en ga zo maar door. Kortom het verblijf van studenten in Tilburg zal korter en vooral minder intens zijn.

Voor een studentenstad als Tilburg kan dit zeer negatief uitpakken. De stad investeert laatste jaren enorm in de faciliteiten voor de toekomstgeneratie. Zo staat er onder andere weer een nieuwe studentenflat op de planning. Ook de betrekkingen met de onderwijsinstellingen worden als belangrijk beschouwd. Het netwerk van de gemeente wordt dus steeds groter en de lijnen steeds korter. Merkbaar is dat de student hier steeds meer betrokken is met de stad. Dit zal door bovenstaande bezuinigingen echter moeilijker worden, omdat de uitgaven en de tijd van studenten erg afnemen zullen inkomsten voor de stad uitblijven. Of de flat gerealiseerd zal worden is dan nog maar de vraag. Er ontpopt zich dus een lastige situatie.

Dan nog iets:
Tilburg kent haar cultuurwaarden. In de stad zijn verschillende opleidingen gevestigd die zich richten op kunst en cultuur. Laat het nou net het geval zijn dat de overheid op dit gebied flink gaat beperken in kosten. Ik noem het echter geen kosten maar investeringen, waardoor onze cultuur gewaarborgd wordt. Tijdens de Open Dagen van de diverse kunstopleidingen van Fontys op 20 november werd duidelijk dat er nog steeds veel interesse is in cultuur. Juist ook bij studenten. Er werd gedemonstreerd tegen de beoogde maatregelen, die de cultuur een halt toe zullen roepen. En zeg nou zelf, cultuur is toch hetgeen waar het kleine Nederland uit bestaat? In mijn optiek dus een flinke misser vanuit de politieke hoofdstad, waar de beslissers van ons land zitten!

Minder geld uitgeven dan oorspronkelijk gepland was is dus niet alleen de betekenis van het woord bezuinigen, maar ook het directe gevolg van de maatregel. Doordat er gematigd wordt in de uitgaven van zowel bedrijven als de overheid, is het bijna logisch dat we als student minder te besteden hebben en ook minder kunnen genieten van de studententijd. De studielast neemt toe, terwijl volwassen mensen juist altijd zeggen: ’’Van je studententijd moet je genieten!’’. Ik bewonder de huidige investeringen van Tilburg City en hoop dat deze zich voortzetten!

Jammer dat ze in Den haag het verschil tussen geld uitgeven en investeren blijkbaar niet kennen!

Berry Kolen

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten