donderdag 17 juni 2010
Verkiezingen saai? Dacht het niet!
Met de eerste zonnestralen door mijn raampje, zo rond het tijdstip dat de vogels net aan het zingen begonnen en jullie in alle waarschijnlijkheid nog in een diepe droomslaap waren gehuld, liep mijn wekker woensdagochtend om zes uur af. Want deze woensdag, negen juni, was het weer tijd voor alle Nederlanders om te beslissen welke politici ons landje het beste kunnen leiden. Ik zat er middenin, en had mezelf al vroeg uit bed gesleurd om me om zeven uur stipt bij het stembureau te kunnen melden. Ik was die dag namelijk stembureaulid!
Als stembureaulid ben je verantwoordelijk voor het goed en eerlijk verlopen van de verkiezingen. Een belangrijke taak dus die met enige zorg en nauwkeurigheid moet worden uitgevoerd. Met de steeds kleiner wordende groep van vrijwilligers, wat meestal ambtenaren of bejaarden zijn, wordt hier tegenwoordig een aantrekkelijke vergoeding tegenover gezet. Iets waar tot nog toe weinig studenten weet van hebben! Je zult begrijpen dat mijn motieven om mij in te zetten voor het landsbelang vooral financieel van aard waren.
Maar hoe gaat dat in zijn werk? Allereerst moest ik absoluut om zeven uur aanwezig zijn en geen minuut later, aangezien het stembureau om half acht stipt open gaat. Ik en de andere gezellige stembureauleden checkten eerst of onze stemhokjes wel goed genoeg waren afgesloten voor publiek. Op deze manier kan iedereen echt anoniem zijn stem uit brengen zonder dat anderen mee kunnen genieten van iemands politieke voorkeur. Ook wordt gekeken naar de indeling van het stembureau. Mensen die het stembureau binnen komen moeten elkaar niet in de weg staan zodat het stemmen snel en eerlijk verloopt.
Om half acht wordt het stembureau dan ook daadwerkelijk geopend voor publiek. Al meteen stromen de eerste kiezers binnen. Een enkele fanatiekeling staat zelfs al voor half acht te wachten tot het open gaat. De stembureauleden hebben dan de volgende taken: één staat bij de deur en zorgt dat er niet teveel kiezers tegelijkertijd binnenkomen. Ook houdt deze persoon de stemhokjes in de gaten, om er bijvoorbeeld voor de zorgen dat mensen niet met twee personen tegelijkertijd in één stemhokje gaan. Een ander controleert de geldigheid van de stempas, want, jawel, er zijn mensen die met een stempas van de gemeenteraadsverkiezingen aan komen zetten en dat moeten we niet hebben. De voorzitter van het stembureau controleert het identiteitsbewijs in combinatie met de naam op de stempas. Ook wordt er bijgehouden hoeveel mensen er komen stemmen. En de laatste overhandigt je daadwerkelijk je stembiljet, waarna je het hokje in kan.
Waarom moet dit allemaal zo precies? Omdat stemmen nou eenmaal eerlijk moet verlopen. Een van de belangrijkste taken is dan ook om te controleren dat er maar één persoon tegelijkertijd in het stemhokje staat en dat er niet een familielid of iemand anders gezellig stemadvies komt geven in het hokje. Dit hielden wij extra goed in de gaten, omdat we geen incidenten wilden hebben zoals in Rotterdam in maart met de gemeenteraadsverkiezingen het geval was. Gelukkig voor ons waren de kiezers bij ons brave burgers die allemaal netjes één voor één alleen hun stem uitbrachten. Wat me wel opviel is dat veel mensen nog vaak zonder identiteitsbewijs aankomen bij het stembureau. Jammer maar helaas, dan word je gewoon weggestuurd om die alsnog te gaan halen. Immers, hoe weten we dan of jij daadwerkelijk de persoon op de stempas bent? Helderziend zijn we niet.
Om negen uur is het stemmen afgelopen. Dus kom je om vijf over negen aanzetten, dan ben je te laat. Daarna gingen we over op het tellen van de stemmen, waar ik de hele dag naar uit had gekeken omdat ik natuurlijk razend benieuwd was naar wat “d’n Tilburger” gestemd had. Het was nog een hele klus, aangezien er bij ons stembureau ruim 1300 mensen waren komen stemmen. Overigens is het tellen van de stemmen openbaar; je mag er dus lekker bij komen zitten als wij de stemmen aan het tellen zijn. Je kunt dan ook daadwerkelijk zien dat we eerlijk tellen, als je daar behoefte aan hebt. Meetellen mag je alleen absoluut niet. Dit mogen alleen officiële stembureauleden doen. Bij ons duurde de telling ruim drie uur, waarna we alles nogmaals gecontroleerd hebben om te kijken of het de tweede keer nog steeds klopte. Daarna wordt de uitslag doorgegeven aan de gemeentehuis en worden alle stemmen verzameld zodat ze later nogmaals officieel gecontroleerd kunnen worden. In ons stemlokaal was overigens de Partij van de Arbeid het grootste, op de voet gevolgd door de Partij voor de Vrijheid.
Toen ik om kwart voor twaalf thuis aankwam vond ik het dan ook extra leuk om in mijn kamertje de verkiezingsuitslagen van de rest van het land te volgen. Ik raad dan ook iedereen aan om zich ook op te geven als stembureaulid. Het is namelijk best relaxt werk, het maakt je gemiddelde verkiezingsdag weer wat spannender en je verdient geld. Je kunt je hiervoor aanmelden bij de gemeente. Zeker doen, want het is het absoluut waard!
Tessa van Elk
Meer info over studeren, opleidingen, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check www.tilburgisthuis.nl
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten