donderdag 10 juni 2010
Dineren volgens etiquette
Bij de meeste HBO en universitaire opleidingen in studentenstad Tilburg krijg je later in het werkveld te maken met de commerciële wereld. Zo ook bij de opleiding die ik zelf volg aan FEHT: Sport, Economie en Communicatie (SPECO). Een belangrijke les heb ik laatst geleerd : etiquette dineren.
Etiquette dineren houdt in dat je leert hoe een zakelijk diner (formeel of informeel) er in de praktijk aan toe gaat en leer je hoe jij jezelf het beste kunt profileren. Dit leer je op een losse manier, zodat het ook leuk blijft. Het is belangrijk, want wanneer je straks een diner hebt met je (potentiële) zakenpartners moet je wel weten hoe het gebruikelijk is om je te gedragen. Zodat de persoon tegenover je, die je wilt overhalen, in ieder geval daarop niet kan afknappen!
Wij gingen met twee klassen richting de gezellige, ietwat chique Brasserie “De Boschkens” waar we werden opgewacht met een welkomstdrankje: Kir Royale. Daar kregen we de gelegenheid om eens rond te kijken of iedereen zich wel aan de dresscode had gehouden. De dresscode voor die avond was ‘tenue de ville’, oftewel jasje & dasje. En iedereen had zich er netjes aan gehouden, wat de avond toch weer van een professionelere, ‘zakelijkere’ sfeer voorzag. Helaas begon het toen te regenen en besloten we naar binnen te gaan, waar iedereen zelf kon kiezen waar hij of zij plaats zou nemen.
Toen nam onze gastheer Richard het woord en legde uit wat we van de avond konden verwachten. Hij zou graag willen dat het een gezellige avond zou worden, waar we wel veel van zouden leren. Daarom had hij ook een quiz opgesteld, die tussen de gangen door aan ons voorgelegd zou worden. Op willekeurige basis werden er toen groepjes samengesteld en had je een team voor de quiz. Daarna kregen we een drankje naar keuze en kwam de ‘amuze’ (oftewel: voorgerecht). Deze bestond uit een heerlijke gerookte zalm op een bedje van sla. Na de amuze, nam Richard weer het woord. Hij legde uit op wat voor manier de servet op de schoot moest liggen en waarvoor dat was (om je mond af te deppen na een slokje drinken), hoe het de bedoeling was om het bestek vast te houden, hoe je aan de tafel hoorde te zitten (netjes aangeschoven en boven- en onderlichaam in een hoek van 90graden) en nog meer van dit soort nuttige tips. Al met al handige weetjes die direct door iedereen in acht werden genomen. Belangrijk voor een aankomende student om te weten: het is (helaas) niet netjes om veel te drinken bij een etiquette diner.
Vervolgens ging de eerste ronde van de quiz van start en konden we onze hersenen kraken op vragen als ‘Wie of wat is een sommelier?’ en ‘Hoe dient het bestek te liggen op een tafel?’. Erg leuk om er op zo’n manier mee bezig te zijn, uiteraard gaf Richard uiteindelijk ook de juiste antwoorden. Vervolgens werd het tussengerecht geserveerd: spoom (slagroom, citroenijs & champagne). Bijzonder, maar erg lekker. “Maar wat is het nut van deze spoom?”vroeg Richard. Wat bleek? Het helpt de smaakpapillen te neutraliseren, zodat je vervolgens met volle teugen van het hoofdgerecht zou kunnen genieten. Zo kwam je naarmate de avond vorderde steeds meer te weten over hoe het etiquettedineren er aan toe behoort te gaan.
Voordat het hoofdgerecht werd geserveerd, werd iedereen op een willekeurige plaats naast nieuwe, onbekende mensen geplaatst. Changeren wordt dit genoemd. Waarom? Op een ‘echt’ zakelijk diner zit je ook niet altijd naast mensen die je kent. Er volgde een voorstel rondje en er werd al snel weer vlot gepraat. Toen het hoofdgerecht werd geserveerd, was het duidelijk dat iedere student netjes volgens de etiquette wilde eten en niet uit de toon wilde vallen.
Toen de laatste quizronde zich aandiende, ging iedereen weer zitten op zijn eigen plaats zodat met het team gestreden kon worden voor de hoofdprijs. Ten slotte werd het dessert (aardbeienijs & gebak) en volgde weer nieuwe tips. Altijd bij binnenkomst de gastheer en/of gastvrouw een hand geven, niet met zonnebril op of kauwgom in de mond aankomen en, indien je te laat komt, even een belletje plegen. Misschien zijn dit vanzelfsprekende zaken, maar het komt erg slecht en onprofessioneel over wanneer je dit niet doet. Het kan je zelfs de deal kosten.
Al met al was het een heel nuttige, maar ook gezellige ervaring.
Tip: Dit moet je gewoon doen! Het scheelt veel als je al eens een etiquettediner hebt meegemaakt, je steekt er in één avond ontzettend veel van op en het is hartstikke leuk en gezellig!
Leerzame topavond!
Rick van den Boorn
Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl
Labels:
"Tilburg is Thuis",
Avans,
deeltijd,
etiquette,
etiquettediner,
fontys,
Hbo,
opleiding,
speco,
studie,
tilburg,
universiteit
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten