maandag 21 juni 2010

Kamerjacht


Lichtelijk zenuwachtig zit je aan een tafel waar acht mensen je nieuwsgierig aankijken en de ene na de andere vraag op je afvuren. De ene vraag is iets normaler dan de andere. Van ‘wat studeer je?’ tot ‘wanneer heb je voor het laatst gekotst?’. En dat allemaal om een klein kamertje te bemachtigen in een krottig huis waarvan de afwas duidelijk al een poosje niet gedaan is. Vervolgens kun je thuis ook nog eens gaan zitten wachten of ze je bellen of niet.

Daar moet de gemiddelde student aan geloven. Op kamers gaan is niet zo maar geregeld. Je moet er bijna voor vechten om een paleisje in het centrum te bemachtigen dat niet belachelijk duur is. De één heeft dankzij zijn spontaniteit al vrij snel een kamer en de ander moet huis na huis aflopen om iets geschikts te vinden.

Zelf heb ik geluk gehad. Ik heb een grote kamer in centrum-oost kunnen bemachtigen dankzij een vriendin die al in het huis woonde. Eerst woonde ik in een huis met een verschrikkelijk huisbaas ergens in noord. Als mensen hoorden waar ik woonde, wilde ze al bijna niet meer op bezoek komen omdat het zo ver fietsen was. Nu amuseer ik me kostelijk in een huis waarin de bewoners variëren van rechtenstudenten tot iemand die het liefst de hele dag op zijn elektrische gitaar loopt te scheuren. Gezellige avonden in de tuin en de keuken zijn geen uitzondering. Dat twee van mijn beste vriendinnen hier ook wonen is al helemaal bevorderlijk voor de gezelligheid.

Voor de mensen die ook graag een leuke kamer willen bemachtigen heb ik wat do’s en don’ts opgesteld:

DO
- Laat aan iedereen weten dat je een kamer zoekt. Gooi het op hyves, twitter, facebook en vertel het je vrienden en familie. Ook tijdens introductieweken is het slim om te laten weten dat op je zoekt bent.

- Vergelijk op verschillende sites de kamergroottes en prijzen met elkaar. Zo krijg je een goed beeld van wat een goede prijs is voor een normale kamer.

- Bedenk van te voren of je graag in een rustig huis wilt zitten of in een meer gezellig huis. Als je bij de advertentie ziet staan dat er een bar in het huis zit kun je er van uit gaan dat ze daar niet de hele dag rustig zitten te studeren.

- Als je lang moet reizen, is het slim om dit te vermelden als je een kamer zoekt. Je krijgt vaak eerder een kamer als je anderhalf uur of meer moet reizen.

- Heb je een kijkavond? Sla het nummer van de contactpersoon van het huis op in je telefoon. Dan kun je altijd bellen als je de weg niet kan vinden.

- Zoek voordat je reageert de straat waar het huis staat op met Google Maps. Zo kun je goed zien of het echt maar ‘vijf minuten fietsen naar de universiteit is’ of dat dat toch flink tegenvalt. Ook is het slim om te kijken of de kamer in de buurt van het centrum en het station ligt.

DON’T

- Je ouders willen er zeker van zijn dat je op een goede plek terecht komt, maar neem ze NIET mee naar een kijkavond. Je komt dan nogal knullig over. Neem je ouders wel mee als je je contract gaat tekenen. Dan weet je zeker dat alles klopt.

- De gemiddelde kamerprijs in Tilburg is 290 euro. Kijk dus goed uit dat je je niet laat beduvelen voor een belachelijk hoge prijs.

- Kom niet te laat op een kijkavond. Vaak ben je dan al meteen afgeschreven.

- Ga je niet heel ‘populair’ gedragen als je op een kijkavond bent. Ben gewoon jezelf, dat werkt meestal het beste. Maar je hoeft natuurlijk niet te vertellen dat je een enorme sloddervos bent, nog geen ei kan bakken en altijd graag hard muziek draait.

- Ga niet in een huis wonen als je je er niet prettig bij voelt. Je bent dan misschien uitgekozen, maar dat betekent niet dat je er verplicht moet gaan wonen.

Succes allemaal!

Michelle Vleugels

Meer info over studeren, opleidingen, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check www.tilburgisthuis.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten