woensdag 21 juli 2010

Jazzy Funk op de Rockacademie


Wederom interview ik een student van de Rockacademie. Dit keer de toetsenist Olaf Ploum. Een jazzy en funky tweedejaarsstudent die met zijn band Gratitude de wereld probeert te veroveren.

In welk jaar van welke opleiding zit je?
Ik zit in het 2e jaar van de Fontys Rockacademie, discipline toetsen/piano/keys, zoals je het zelf wil noemen.

Hoe oud ben je?
19

Waarom deze opleiding?
Gaandeweg mijn jeugdjaren ben ik er achter gekomen dat muziek hét is voor mij. Ik heb op autodidactische wijze mijn muzikaliteit uitgebouwd tot "kunnen-spelen". Toch was het voor mij (nog) geen optie om naar een conservatorium te gaan.

Wat zijn jouw Inspiratiebronnen en/of muzikale helden?
Te veel om op te noemen! Een paar uit het lijstje: George Benson, Miles Davis, Herbie Hancock, Bill Evans, Gil Scott-Heron, Jamie Cullum, Thelonious Monk, voornamelijk jazzartiesten dus, maar zo zijn er ook helden als Michael Jackson, Freddy Mercury van Queen of Gnarls Barkley vind ik echt te gek!

Wat heb je in het eerste jaar gedaan?
Ik heb me in het eerste jaar zo breed mogelijk georiënteerd. Ik moest ook wel, aangezien ik voordat ik op de Rockacademie kwam, 12 jaar lang heb gedrumd. Piano deed ik er gewoon "bij". Uiteindelijk ben ik op de toetsen overgegaan, omdat ik daar voor mijn gevoel meer uit kan halen. Ik zat met het drummen redelijk aan mijn top en zag er weinig uitdaging meer in. Omdat mijn klasgenoten na meerdere jaren les, op theoretisch en technisch gebied een grote voorsprong hadden, moest ik snel inhalen. Eigenlijk begon ik toen pas echt met pianospelen, daardoor was ik erg gemotiveerd en kon ik vrij snel bij de rest aansluiten.



“...nu ik mijn piano-skills professioneel aanpak en professioneel wil aanpakken, zie ik ook dat ik steeds meer het podium opga en de ervaring meeneem met de wetenschap dat het de volgende keer nóg beter gaat!”

Wat in de volgende jaren?
Ik ben nu vooral bezig om me technisch te ontwikkelen. Dat wil zeggen dat ik voornamelijk met vingerzettingen, toonladders e.d. bezig ben. Niet het leukste om te doen, maar wel iets wat ik zeer zeker nodig heb aangezien ik nu nog dingen "hoor" die ik niet kan spelen of vertalen naar mijn vingers! Voor de rest ben ik mij aan het oriënteren op verschillende werkvelden binnen de muziek. Op school worden verschillende cursussen aangeboden die te maken hebben met mijn/ons latere werkveld.

Op dit moment volg ik een cursus Sound-Engineering, oftewel geluidstechniek. Erg interessant en zeker iets waar ik later mee verder wil. Volgend semester ga ik de cursus 'Eigen Act' volgen. Dat wil zeggen dat je je eigen band/act/productie opricht en vormgeeft. In het eerste semester heb ik dat ook gedaan, daar is mijn eigen bandje uit ontstaan. Die band wil ik op een hoger niveau tillen. Het is zeker iets waar mijn hart ligt. Het podium, het publiek. Je eigen nummers ten gehore brengen. Prachtig!

“Ik wil de wijde wereld in”

Wat vind je moeilijke vakken en wat vind je leuke vakken?
De moeilijke lessen zijn vooral de niet-praktijkgerichte vakken. We hoeven geen stapels boeken te leren voor onze tentamens, maar dikke readers die gaan over de verschillende business-modellen binnen de muziekwereld is ook geen pretje. Het is vooral uit je kop knallen. Je went zó erg aan het feit dat je dagelijks muziek aan het maken bent i.p.v. getallen, modellen en systemen leren, zoals bij een opleiding Economie. En no-offence naar de mensen die dat wel moeten doen, maar het is niks voor mij (zeg ik met een puberale mindstate).
Ik vind vooral muziektheorie- en pianolessen erg leuk. Vaak kan ik het geleerde meteen toepassen in mijn spel en is het direct van nut. In het 2e jaar wordt iets meer naar je eigen voorkeuren gekeken. Dus les in de trant van; wat vind jij leuk? Wat wil je leren?

Treed je regelmatig op? Zo ja, waar en met welke band?
Ik treed regelmatig op. Momenteel ben ik druk bezig met mijn eigen bandje, Gratitude. Daarin doe ik zang en toetsen. Het zijn eigen nummers, die ik vanuit een pop-hoek, jazzy benader! In de vakantie doen we het allemaal wat rustiger aan, maar het is de bedoeling om eind augustus weer flink van start te gaan. Houd onze Myspace dus in de gaten: www.myspace.com/gratitudeband. We hebben een aantal verrassingen voor jullie klaarstaan; als alles goed verloopt, gaat er eind dit jaar een nieuwe website de lucht in, gaan we een eigen-beheer cd'tje uitbrengen, en gaan we samenwerken met drie te gekke blazers die het geheel afmaken!

Verder heb ik nog wat "side-projects", dat wil zeggen bandjes, groepen waarin ik fungeer als toetsenist:

Zoé Red, The Plenty Herbs, en voornamelijk eenmalige werken zoals begeleidings- of (studio)sessiewerk.

Hoe vaak heb je in je leven opgetreden?
Als ik er zo over nadenk is dat best weinig. Ik denk ongeveer 100 keer. Het is voornamelijk in de tijd geweest, dat ik hier in Tilburg zat. Waar ik vandaan kom, Limburg, is wat muziek betreft vrij weinig te beleven!! Dus het is eigenlijk allemaal hier begonnen. Nu ik mijn piano-skills professioneel aanpak, ga ik ook steeds meer het podium op. Je neemt de ervaring van eerdere optredens mee met de wetenschap dat het de volgende keer nóg beter kan!

Wat ga je doen na deze opleiding?
Ik zou graag jazz-master willen volgen. Dit kan op Fontys, maar ik wil liever de wijde wereld in. Mijn grootste wens is om in New York of Boston de master te volgen. Dit is ontzettend duur, maar wel de meest vooraanstaande school op dit gebied. Nu ik dit als doel heb vastgesteld, moet ik ervoor zorgen dat dit in de loop van de komende 2 jaar steeds realistischer gaat worden! Mocht dat (financieel) niet haalbaar zijn, dan ga ik op het conservatorium van Amsterdam de master volgen.

Zou je op de rockacademie les willen geven en waarom wel/niet?
Ik weet natuurlijk niet hoe het gaat lopen, ik zou in principe wel op de Rockacademie les willen geven. De voornaamste redenen zouden de financiële zekerheid zijn en de wil om kennis en ervaring over te brengen op de jongere generaties. Maar voor nu vind ik mezelf nog niet goed genoeg om dat met volle overtuiging te willen en te doen. Voor later is het geen onrealistische optie!

Heb je adviezen voor middelbare scholieren die straks op de Rockacademie willen beginnen?
Ik kan het in een paar woorden samenvatten: motivatie, passie, plezier, focus en talent. Talent is niet alles. Je moet het op deze school kunnen ontwikkelen en dat ook willen! Mocht je auditie willen doen op de Rockacademie, zorg dan dat je een zelfverzekerde lach op je gezicht houdt. Dat waarderen ze hier heel erg! Daarbij moet je natuurlijk ook iets kunnen. Noten kunnen lezen hoeft niet persé, maar is wel een pré. Ik kon het voordat ik op de Rockacademie kwam ook niet! Ze moeten in jou een "sparkle" zien, die toekomst reflecteert!

Heb je medestudenten waarmee je na school nog denkt te gaan/blijven werken?
Ja, met sommige mensen kun je gewoon goed samenwerken. Personen die met dezelfde motivatie en passie werken naar een mooi eindproduct, wat dat dan ook moge zijn. Je kunt niet in de toekomst kijken, maar met wat moeite houdt je die contacten in stand. Daarbij is de opleiding één groot netwerk van mensen uit de muziekbusiness. Voor het grootste deel zijn dat leraren. Je hebt elkaars telefoonnummer en als je iemand nodig hebt, bel je gewoon op. Voor vragen, voor een opdracht, voor werk, noem maar op! Uiteindelijk, als je het goed aanpakt, houd je er een groot aantal contacten aan over, die allemaal nuttig (kunnen) zijn!

Wat is het minst leuke aan de opleiding?
Op het gebied van organisatie komt de opleiding af en toe wat te kort. Ik ben een van de weinigen die daar goed tegen kan. Veel studenten mopperen erover. Het is vooral op gebied van lokalenroosters, lesmateriaal en faciliteiten een hele opdracht om alles lekker te laten verlopen. De een kan daar wat beter tegen dan de ander. Het is soms vervelend, maar ik vind dat we niet mogen zeuren. Het is een opleiding waar je van je hobby en passie, je beroep kan maken. En daar ben ik erg dankbaar voor!

Heb je nog links die mensen gezien moeten hebben?
Check het bovenstaande filmpje en ook dit filmpje, een optreden van George Benson, een van mijn grote helden, op North Sea Jazz Festival. Geweldig nummer, en een geweldige toetsensolo! (vanaf 4.15 ;)) En voor de tijd van het jaar zeer geschikt!



Gijs Molsbergen

Meer info over studeren, opleidingen, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check www.tilburgisthuis.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten