woensdag 15 september 2010
Hoe-ga-ik-op-kamers 7-stappenplan
Op kamers: a small step for man, one giant party for students. Een grote stap dus, en speciaal daarom: een mini hoe-ga-ik-op-kamers stappenplan. Zoeken – reageren – kijken – regelen – boodschappen – socializen - feesten
1. Zoeken
Als je op zoek gaat naar een kamer zijn er veel dingen waar je rekening mee kan houden. Het is maar net waar je naar op zoek bent. Naast logische wensen als prijs, oppervlakte en aantal huisgenoten zijn er ook andere dingen waar je aan moet denken. Bijvoorbeeld de afstand tussen je huis en school, huis en supermarkt, huis en de stad. Wil je een wasbak? Wil je een tuin?
2. Reageren
Zorg ervoor dat het mailtje dat je stuurt opvalt. Zet naast de standaard informatie (naam, leeftijd, waarom je op kamers wil) ook iets leuks in je reactie. Iets wat jou typeert. Draag je alleen maar tuinbroeken? Ben je verslaafd aan Ben & Jerry’s? Is je fiets dit jaar al 10 keer gestolen? Vertel het. Humor wordt vaak gewaardeerd. Sla verder het telefoonnummer van de persoon op (handig als je de weg kwijt raakt op weg naar de kijkavond).
3. Kijken
Vergeet niet, eenmaal op de kijkavond, aan de volgende dingen te denken: hoe is de huisbaas? (het is toch fijn als hij goed bereikbaar en een beetje aardig is als er geen warm water meer is). Is het huis gehorig? (oftewel: krijg je slapenloze nachten van je huisgenoot en zijn scharrels). Is de kamer een beetje fatsoenlijk geïsoleerd? (mijn kamer is warm in de zomer en koud in de winter, de oplossing is simpel: een bikini met slippers of juist 5 lagen kleding).
En verder (heerlijk cliché: ) blijf jezelf, ben aardig en gezellig. En heel, heel, heel erg belangrijk: neem je ouders niet mee naar de kijkavond!
4. Regelen
Zit je gesetteld in je kamer (op het klus-gedeelte kom ik een andere keer terug), dan ben je nog niet klaar. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je adres wijzigt bij allerlei instanties zoals: DUO, de bank, je verzekering, je school, je telefoonprovider, je tijdschriftabonnement. En vergeet natuurlijk je vrienden je nieuwe adres niet door te geven. Verder is het heel fijn als je dokter of tandarts in de buurt is. Je wil natuurlijk niet met je dikke, verdoofde wang in de trein zitten. Of met een blaasontsteking een uur moeten fietsen. Meestal kan je je verzekering bellen, zij weten vaak nog een tandarts of huisarts bij je in de buurt die nog patiënten aanneemt. Neem een inboedelverzekering, dat kost je maar een paar euro per maand. Want je weet natuurlijk nooit wie er in slaap valt met een sigaret, of de voordeur in een dronken bui open laat staan.
Schrijf je z.s.m. in bij de gemeente (en maak daarvoor een afspraak om te voorkomen dat je een uur belangrijke studeer/feesttijd in de wachtruimte verspilt). Pas als je dat geregeld hebt, kan je namelijk je studiebeurs omzetten naar een uitwonende beurs. En dat is voor jouw financiën (en de plaatselijke horeca), natuurlijk erg interessant.
5. Boodschappen
Bij de eerste keer boodschappen doen is het handig om een aantal dingen te kopen. Je woont niet meer bij papa en mama, en bepaalde dingen zijn niet meer standaard in huis. Ik noem er maar een paar: zout en peper, bakboter, mayonaise en curry. Verder is het altijd fijn ten alle tijden snel en handig studentenvoer in huis te hebben, je weet maar nooit wat de avond je brengt. Onmisbaar zijn: cup-a-soup, noodles, diepvriespizza, cola (voor je kater) en een sixpak bier of een flesje wijn. En omdat ik bekend ben met fruitvliegjes problemen: zorg voor een prullenbak met een klep of iets dergelijks. Verder zijn een aansteker, kurkentrekker/flessenopener, batterijen, tissues, pennen, paracetamol, wasmiddel en vochtige reinigingsdoekjes zo goed als onmisbaar. (Ga voor die laatste boodschappen naar de Action, want: goedkoop. Dit is niet zonder risico’s, zie mijn Guilty Pleasures blog).
6. Socializen
De belangrijkste van de boodschappen (bier en wijn) zijn mooie aanknooppunten om je huisgenoten beter te leren kennen. Heb je een wii of playstation? Nodig je huisgenoten uit voor een potje guitar hero, wii sport of fifa (in het geval van mannelijke huisgenoten, of sportieve huisgenotes). Een filmpje doet het ook altijd goed, en samen eten is een echte klassieker.
7. Feesten
Vergeet nu alles wat je hierboven hebt gelezen. Het allerbelangrijkste is natuurlijk: you’re free! Houd een housewarming feest (vergeet je huisgenoten niet uit te nodigen). In geval van geldnood: geef een American party (iedereen neemt zelf wat te drinken of te eten mee). In geval van grote geldnood: nodig familie uit en zet een envelopje in je uitnodiging, werkt gegarandeerd.
Geniet van het fantastische studentenleven!
Saskia 't Lam
Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten