dinsdag 7 september 2010

De perfecte projectgroep bestaat niet


Vrijwel iedere HBO en Universitaire opleiding heeft het fenomeen ‘projectgroepen’ in zijn systeem zitten; een gezelschap van gemiddeld vier of vijf personen dat samen projecten uitvoert en minstens een half jaar intiem samenwerkt, met alle gevolgen van dien. De meningen over deze formaties lopen erg uiteen. De een is dol op samenwerken, houdt niet van alleen zijn en wil het vele werk graag verdelen, terwijl de ander alles juist op zijn eigen manier uit wil voeren, en bovendien een hekel heeft aan de onnozele problemen die onderling kunnen ontstaan als je vijf studenten met vijf verschillende karakters en meningen een tijd lang in één hok plaatst, met absurd veel werk en angstaanjagende deadlines. De studenten die ik enthousiast over groepswerk heb horen praten zijn voornamelijk leken, en dat wil heel wat zeggen..

Ik heb tot nu toe tijdens mijn studentenleven deelgenomen aan zes verschillende projectgroepen, en wil mijn persoonlijke, lang niet altijd even leuke ervaringen graag gebruiken om de nieuwelingen onder ons wat hulp en nuttige informatie te bieden:

1. Kies praktisch. Het is natuurlijk hartstikke leuk om met je favoriete mensen in één groep te zitten, maar denk wel goed na voordat je enthousiast keuzes gaat maken. Als jij je er van bewust bent dat het ontzettend gezellige meisje naast je een enorme chaoot is die absoluut niet kan plannen en alles op het laatste moment afwerkt, is het verstandig om eens te overwegen wat jij het belangrijkst vindt; gezelligheid of zekerheid. Dit kan namelijk een hele hoop toekomstige irritaties voorkomen. Ik dook namelijk ook eens vol enthousiasme in een groep met geweldig nonchalante mensen, maar na enkele weken wist ik niet hoe snel ik weg moest komen. Ik ontdekte gelukkig op tijd dat ik uiteindelijk toch liever mijn propedeuse haalde, dan dat ik dagenlang grappen maakte en belangrijke projecten afraffelde.

2. Probeer groepsgenoten te verzamelen met variërende leeftijden. Een beginnende student van 17 heeft mogelijk een totaal andere kijk op onderwerpen dan een ervaren student van 23. Het is goed om verschillende denkwijzen te combineren, zodat er een uniek concept ontstaat waar iedereen zich in kan vinden. Als je een stel broekies een project op laat zetten komt er namelijk iets heel anders uit dan wanneer je hetzelfde laat doen door de oude rotten in het vak. Hetzelfde geldt voor variatie in sekse en karakter. Mannen en vrouwen hebben vaak een totaal andere denkwijze, en een alternatieveling kijkt heel anders tegen dingen aan dan een rasechte kakker/ bal.

3. Vul je projectgroepje nooit geheel met bloedmooie dames of overheerlijke mannen, hoe aantrekkelijk het ook lijkt. Ik kan uit ervaring vertellen dat daardoor een hoop onnodige problemen veroorzaakt kunnen worden, waarbij hysterische hartkloppingen en vele ongemakkelijke momenten een grote rol gaan spelen. Niet erg prettig, zeker niet als je deadlines moet halen, intiem moet samenwerken en elkaar regelmatig kritisch en eerlijk moet beoordelen naar aanleiding van geleverd werk en werkgedrag. Een goede samenwerking is natuurlijk helemaal prima, maar de intimiteit moet (zolang je in dezelfde groep zit) zeker geen andere vormen aan gaan nemen. Want geloof me, daar wordt niemand gelukkig van.

Overigens heeft niet iedere opleiding een systeem waarbij je eigenhandig een projectgroep samen mag stellen. Ik heb ook meegemaakt dat iedereen in een willekeurige groep werd gestopt, waarbij absoluut niet op onderlinge relaties werd gelet. Dit vind ik persoonlijk veel fijner dan het maken van eigen keuzes. Op deze manier kom je namelijk terecht bij mensen waar je zelf nooit op af zou (durven) stappen, of bij mensen die je op het eerste gezicht totaal niet aanstaan maar die toch heel anders blijken te zijn dan je had verwacht.
Een ander voordeel is het feit dat het makkelijker is om heftig te discussiëren, harde kritiek te geven en je mening duidelijk te maken als je geen hechte, persoonlijke band hebt met je projectleden. Dit kun je natuurlijk ook gewoon doen als je met goede vrienden moet samenwerken, maar als alles gigantisch uit de hand loopt en er een hevig misverstand ontstaat vind ik het prettiger om dit met relatief onbekenden uit te vechten.

Er bestaan vast ook enkele studenten die heel positief zijn over het projectgroep gebeuren, en die er nooit problemen aan hebben ondervonden, maar ik ken er bijzonder weinig. En of je mijn tips nu onthoudt of negeert, het doet er niet toe. Je zult snel genoeg zelf ondervinden hoe het er in het echte leven aan toe gaat.

Sterkte!

Geertje van de Wal

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten