dinsdag 19 oktober 2010
Lieve of boze huisgenootjes?
Huisgenootjes, tjah, voor veel studenten is het niet anders of je zit met anderen opgescheept in een studentenhuis. Ik zit zelf met twee vrienden in een klein huisje waarin iedereen zijn eigen slaapkamer heeft maar de rest wel gedeeld moet worden. (TWEE wc’s! :-)) Als je huisgenootjes hebt, moet je met deze anderen rekening houden. Uiteraard heeft iedereen zijn gewoontes en zal iedereen zich op zijn manier ergens thuis voelen. Om ervoor te zorgen dat de hel niet los breekt, probeer ik jullie hier een paar tips te geven zodat het een hartstikke leuke tijd wordt met je huisgenoten! Daar komt bij dat ik enkele lessen hardleers heb moeten leren –zelf moeten meemaken- en voor enkele daarvan kan ik jullie wellicht behoeden:P!
Tip 1:
Ruim (je eigen rotzooi) op! Ik weet dat het chill is om niet meer thuis achterna te worden gezeten als je niet hebt opgeruimd, maar niets is zo irritant voor anderen als ze in jouw rotzooi moeten zitten. Neem dat maar van mij aan, ik ben helaas een ervaringsdeskundige (#1)... Zorg dus voornamelijk voor je eigen rotzooi; de gezamenlijke troep na een feestje (lege bierflesjes, lege bierblikjes, lege wijnfles, leeg pak piccolini’s, etc.) is dan ook gezamenlijke verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat de troep van het feestje de dag erna ook daadwerkelijk helemaal wordt opgeruimd, anders zit je in een vies stinkhol en kun je snel de ongediertebestrijding bellen (gelukkig zelf nog geen ervaringsdeskundige:P). Bij deze tip past ook de wijze les: zet de vuilniszak op tijd buiten! De lucht in de keuken (waar onze vuilnisbak staat) is anders na verloop van tijd niet te harden en soms kun je zelfs beter de hele vuilnisbak wegflikkeren (ervaringsdeskundig #2).
Tip 2:
Opruimen = GEEN poetsen! Op kamers wonen brengt verantwoordelijkheid met zich mee, verantwoordelijkheid naar jezelf toe maar ook richting je huisgenoten. Zorg dat je sporadisch poetst, anders wordt het met meerdere studenten echt een smerige boel (ervaringsdeskundige #3). Ik begrijp dat er niet twee keer per week gepoetst wordt, maar haal zo nu en dan de stofzuiger, dweil en Glassex uit. Dit geeft jezelf ook een fijn gevoel. Als jullie huiskamer er netjes uitziet, wilt het niet direct zeggen dat deze daadwerkelijk schoon is.
Tip 3:
Maak een poetsrooster voor de WC!! Niets is smeriger dan het poetsen van een toilet, dat is duidelijk. Daarom moet je afspraken met je huisgenoten maken. Afspraak 1: Laat een schone wc achter. Afspraak 2: Houd je aan het schoonmaakrooster. Heel belangrijk deze. Wanneer er geen rooster is, wordt er simpelweg ook niet gepoetst. En wordt er wel gepoetst, dan ontstaan er waarschijnlijk irritaties tussen de poetser en de nietsnut. (helaas: ervaringsdeskundige #4)
Tip 4:
Voorkom de kleine irritaties. Denk hierbij aan:
- Lege pakken terug in de ijskast zetten (nog erger: lege bierflesjes:P),
- Haren achterlaten in de douche of wasbak,
- Laat de wasbak schoon achter,
- Wanneer je huisgenoot moet leren, zet de muziek gewoon zachter,
- Ga niet de hele dag luieren terwijl je huisgenoten poetsen ,
- Houd rekening met anderen ’s morgens bij het opstaan en douchen,
- Vul WC rollen bij! (je kunt je wel voorstellen hoe lullig het is als je net klaar bent en je komt tot deze vreselijke ontdekking..(ervaringsdeskundige #6)).
- Indien je maar één TV hebt met een aansluiting (zoals bij ons:P), overleg dan ff wat je gaat kijken ’s avonds. Gelukkig is het bij ons vaak dat we hetzelfde willen kijken, dus bij ons niet echt een probleem. Maar ik kan me voorstellen dat het in sommige studentenhuizen anders is..
- Etc. etc.
Tip 5:
Doe boodschappen en neem initiatief! Kijk, je woont nu op jezelf. En dat is super! Daar moet je van genieten en zeker doen wat je zelf wilt. Je dient er echter rekening mee te houden, dat er nu niet meer voor je gezorgd wordt door mama en papa. Wij eten bij mij thuis altijd samen, dat is wel zo gemakkelijk en vaak ook zo gezellig. Je zult echter zelf moeten gaan beslissen wat je gaat eten, wanneer je gaat eten, welke boodschappen gedaan moeten worden, wanneer deze gedaan moeten worden, wanneer er gepoetst gaat worden, wanneer afgewassen gaat worden en noem maar op, ook al woon je met huisgenoten. Niets is zo irritant voor je huisgenoten dan wanneer je jezelf steeds afwachtend opstelt en dingen vraagt als: ‘Wat gaan we eten?’ & ‘Hoe laat gaan we boodschappen doen?’. Dit lijkt misschien niet zo erg, maar wacht maar eens totdat het zo ver is dat de huisgenoot verwacht dat hij steeds in een gespreid bedje thuis kan komen:P (hier zit behoorlijk wat persoonlijke irritatie:P). Bij ons thuis heeft dat al eens tot een koude oorlog in de huiskamer geleid, wat uiteindelijk zo ver ging dat we om 21.15 eten hebben moeten bestellen. Maar daarna is het ook gewoon uitgesproken en nu hebben we een gezonde kook-boodschap-relatie met zijn drieën. Het is hartstikke leuk als je gewoon eens voorstelt: zal ik vanavond pasta maken? Zoiets werkt altijd prima :-)!
Tip 6:
Wees oprecht geïnteresseerd in je huisgenoten en stel je open voor gesprekken. Zorg dat je geen einzelgänger in het studentenhuis wordt, dat is alleen maar balen. Dat maakt het ook gemakkelijker om afspraken te maken zoals genoemd bij tip 3 en maakt het gemakkelijker om te acclimatiseren in de nieuwe stad. Maak van je huisgenoten je vrienden (ervaringsdeskundige #7).
Tip 7:
Misschien niet helemaal relevant in deze blog, maar houdt ook je buren tevreden. Wij hebben wel eens een FIFA toernooi bij ons thuis, en dat wordt rondom de knock-out ronde altijd heel erg spannend. Vaak is het dan ook erg laat. Alle herrie en gebonk rondom de finale is natuurlijk absoluut niet leuk voor de buurman om 04.30, als zijn wekker om 06.30 af gaat. Wij hebben ook ruzie met de buurman gehad, en terecht, maar gelukkig is er nu een nieuwe student komen wonen die een stuk meer onze levensstijl hanteert:P. Anders was het altijd een beetje spannend als de buurman achter je stond bij de Albert Heijn. Andere tip: hou je een feestje, stel het hele huis (duhh) maar ook je buren op de hoogte. Dan maakt de herrie vaak niet uit :-).
Gouden Tips:
Ten slotte nog twee gouden tips om het studentenleven in een studentenhuis super te maken:
“Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.”
Mocht de hel dan toch uitbreken, koop dan een of twee kratjes en praat er gezamenlijk nogmaals over onder het genot van een biertje!
Rick van den Boorn
Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten