dinsdag 19 oktober 2010
Schilderende studente
Er komt een bepaald punt in je (studenten)leven dat je schrikt van jezelf. Ineens bekijk je jezelf in de spiegel en doe je een schokkende ontdekking: een joggingbroek, kwast in je hand, verf op je gezicht en een half witte kast… Je bent aan het klussen.
Een paar dagen eerder had ik wat schildersspullen gekocht. Een (kleine) roller, want ik zou alleen een paar rode strepen in mijn kamer wit maken. Grondverf, omdat dat is wat ik wil: een oerproduct dat doet wat het zegt; grondig verven. Gewoon een gespierde man opgesloten in een aluminium potje, dag en nacht paraat om mijn klus te klaren. Meer had ik niet nodig, dacht ik. Ik dacht dat schilderen een overeenkomst was tussen een roller, een hand, verf en de muur, en al die dingen had ik.
De ellende begint als ik klaar ben met het kleine stukje dat wit moest, de grondverf blijkt als een gek te dekken (dat is klusjargon voor: wit maken, dus gewoon doen waar het product voor is gemaakt). Als het zo makkelijk is, kan ik natuurlijk ook wel even die zwarte vingervlekken wegwerken. Voor ik het weet sta ik als een bezetene met een roller van pakweg 15 centimeter breed hele muren van een frisse witte laag te voorzien, terwijl ik mee schreeuw met frustratiemuziek. Ik kom erachter dat ik nog paarse verf had van mijn vorige verhuizing, en bedenk dat ik best een stukje kleur aan mijn kamer toe kan voegen. Als ik op de pot van mijn oerman-verf kijk, staat daar dat ik 12 uur moet wachten alvorens ik erover heen kan schilderen. Tja, daar heb ik natuurlijk geen tijd voor. Ik wil het nu nu nu, en doop (dezelfde) roller in de paarse verf, om vervolgens over het wit heen te schilderen. Halverwege praat ik mezelf aan dat eerst schilderen en dan pas afplakken (oeps…) de goede volgorde is. Als ik klaar ben bekijk ik het resultaat vanuit alle hoeken om vervolgens best trots op mezelf te zijn. Ik wilde paars, en het is paars. Wachten is absoluut niet nodig.
En ja, van het een komt het ander. Mijn oerlelijke bruine kast wil ik graag wit hebben (‘als ik dan toch bezig ben’). Terwijl een vlugge blik in het potje verf bevestigt dat het nog makkelijk kan, schiet er ineens een woord door mijn hoofd: schuren. Ik heb ooit een keer vernomen dat men iets moet schuren voor het te verven. Maar het zal geen verassing zijn dat er in geen velden of wegen (lees: mijn kamer) schuurpapier is te bekennen is, en ik ben net zo lekker op dreef. Ik besluit even een doekje over de kast te halen en verf de kast dan toch.
Het resultaat mag er wezen. Ik heb die dag een belangrijke bouwvakles geleerd: schuren is totaal overbodig. Net zoals wachten en menghoutjes en verschillende kwasten. Eerst schilderen, niet wachten en met een nieuwe kleur erover heen gaan en daarna pas afplakken, werkt prima. Ik kan niet anders concluderen dan dat de Gamma en de Praxis een complot hebben. Ze maken je wijs dat je honderdduizend dingen nodig hebt voor je simpele klus. Al die onzin is niet nodig en het bewijs is te zien in mijn kamer: het ziet er fantastisch uit.
Saskia 't Lam
Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl
PS. Dit zijn de kleine lettertjes. Ik hoop dat dit ook leest. Want ik heb nog een kleine doch belangrijke tip: koop wel terpentine. `S avonds onder de douche kwam ik er namelijk achter dat grondverf secondelijm is voor je huid. Met als gevolg dat ik als een soort dalmatiër stond te dansen in de kroeg.
Lieve of boze huisgenootjes?
Huisgenootjes, tjah, voor veel studenten is het niet anders of je zit met anderen opgescheept in een studentenhuis. Ik zit zelf met twee vrienden in een klein huisje waarin iedereen zijn eigen slaapkamer heeft maar de rest wel gedeeld moet worden. (TWEE wc’s! :-)) Als je huisgenootjes hebt, moet je met deze anderen rekening houden. Uiteraard heeft iedereen zijn gewoontes en zal iedereen zich op zijn manier ergens thuis voelen. Om ervoor te zorgen dat de hel niet los breekt, probeer ik jullie hier een paar tips te geven zodat het een hartstikke leuke tijd wordt met je huisgenoten! Daar komt bij dat ik enkele lessen hardleers heb moeten leren –zelf moeten meemaken- en voor enkele daarvan kan ik jullie wellicht behoeden:P!
Tip 1:
Ruim (je eigen rotzooi) op! Ik weet dat het chill is om niet meer thuis achterna te worden gezeten als je niet hebt opgeruimd, maar niets is zo irritant voor anderen als ze in jouw rotzooi moeten zitten. Neem dat maar van mij aan, ik ben helaas een ervaringsdeskundige (#1)... Zorg dus voornamelijk voor je eigen rotzooi; de gezamenlijke troep na een feestje (lege bierflesjes, lege bierblikjes, lege wijnfles, leeg pak piccolini’s, etc.) is dan ook gezamenlijke verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat de troep van het feestje de dag erna ook daadwerkelijk helemaal wordt opgeruimd, anders zit je in een vies stinkhol en kun je snel de ongediertebestrijding bellen (gelukkig zelf nog geen ervaringsdeskundige:P). Bij deze tip past ook de wijze les: zet de vuilniszak op tijd buiten! De lucht in de keuken (waar onze vuilnisbak staat) is anders na verloop van tijd niet te harden en soms kun je zelfs beter de hele vuilnisbak wegflikkeren (ervaringsdeskundig #2).
Tip 2:
Opruimen = GEEN poetsen! Op kamers wonen brengt verantwoordelijkheid met zich mee, verantwoordelijkheid naar jezelf toe maar ook richting je huisgenoten. Zorg dat je sporadisch poetst, anders wordt het met meerdere studenten echt een smerige boel (ervaringsdeskundige #3). Ik begrijp dat er niet twee keer per week gepoetst wordt, maar haal zo nu en dan de stofzuiger, dweil en Glassex uit. Dit geeft jezelf ook een fijn gevoel. Als jullie huiskamer er netjes uitziet, wilt het niet direct zeggen dat deze daadwerkelijk schoon is.
Tip 3:
Maak een poetsrooster voor de WC!! Niets is smeriger dan het poetsen van een toilet, dat is duidelijk. Daarom moet je afspraken met je huisgenoten maken. Afspraak 1: Laat een schone wc achter. Afspraak 2: Houd je aan het schoonmaakrooster. Heel belangrijk deze. Wanneer er geen rooster is, wordt er simpelweg ook niet gepoetst. En wordt er wel gepoetst, dan ontstaan er waarschijnlijk irritaties tussen de poetser en de nietsnut. (helaas: ervaringsdeskundige #4)
Tip 4:
Voorkom de kleine irritaties. Denk hierbij aan:
- Lege pakken terug in de ijskast zetten (nog erger: lege bierflesjes:P),
- Haren achterlaten in de douche of wasbak,
- Laat de wasbak schoon achter,
- Wanneer je huisgenoot moet leren, zet de muziek gewoon zachter,
- Ga niet de hele dag luieren terwijl je huisgenoten poetsen ,
- Houd rekening met anderen ’s morgens bij het opstaan en douchen,
- Vul WC rollen bij! (je kunt je wel voorstellen hoe lullig het is als je net klaar bent en je komt tot deze vreselijke ontdekking..(ervaringsdeskundige #6)).
- Indien je maar één TV hebt met een aansluiting (zoals bij ons:P), overleg dan ff wat je gaat kijken ’s avonds. Gelukkig is het bij ons vaak dat we hetzelfde willen kijken, dus bij ons niet echt een probleem. Maar ik kan me voorstellen dat het in sommige studentenhuizen anders is..
- Etc. etc.
Tip 5:
Doe boodschappen en neem initiatief! Kijk, je woont nu op jezelf. En dat is super! Daar moet je van genieten en zeker doen wat je zelf wilt. Je dient er echter rekening mee te houden, dat er nu niet meer voor je gezorgd wordt door mama en papa. Wij eten bij mij thuis altijd samen, dat is wel zo gemakkelijk en vaak ook zo gezellig. Je zult echter zelf moeten gaan beslissen wat je gaat eten, wanneer je gaat eten, welke boodschappen gedaan moeten worden, wanneer deze gedaan moeten worden, wanneer er gepoetst gaat worden, wanneer afgewassen gaat worden en noem maar op, ook al woon je met huisgenoten. Niets is zo irritant voor je huisgenoten dan wanneer je jezelf steeds afwachtend opstelt en dingen vraagt als: ‘Wat gaan we eten?’ & ‘Hoe laat gaan we boodschappen doen?’. Dit lijkt misschien niet zo erg, maar wacht maar eens totdat het zo ver is dat de huisgenoot verwacht dat hij steeds in een gespreid bedje thuis kan komen:P (hier zit behoorlijk wat persoonlijke irritatie:P). Bij ons thuis heeft dat al eens tot een koude oorlog in de huiskamer geleid, wat uiteindelijk zo ver ging dat we om 21.15 eten hebben moeten bestellen. Maar daarna is het ook gewoon uitgesproken en nu hebben we een gezonde kook-boodschap-relatie met zijn drieën. Het is hartstikke leuk als je gewoon eens voorstelt: zal ik vanavond pasta maken? Zoiets werkt altijd prima :-)!
Tip 6:
Wees oprecht geïnteresseerd in je huisgenoten en stel je open voor gesprekken. Zorg dat je geen einzelgänger in het studentenhuis wordt, dat is alleen maar balen. Dat maakt het ook gemakkelijker om afspraken te maken zoals genoemd bij tip 3 en maakt het gemakkelijker om te acclimatiseren in de nieuwe stad. Maak van je huisgenoten je vrienden (ervaringsdeskundige #7).
Tip 7:
Misschien niet helemaal relevant in deze blog, maar houdt ook je buren tevreden. Wij hebben wel eens een FIFA toernooi bij ons thuis, en dat wordt rondom de knock-out ronde altijd heel erg spannend. Vaak is het dan ook erg laat. Alle herrie en gebonk rondom de finale is natuurlijk absoluut niet leuk voor de buurman om 04.30, als zijn wekker om 06.30 af gaat. Wij hebben ook ruzie met de buurman gehad, en terecht, maar gelukkig is er nu een nieuwe student komen wonen die een stuk meer onze levensstijl hanteert:P. Anders was het altijd een beetje spannend als de buurman achter je stond bij de Albert Heijn. Andere tip: hou je een feestje, stel het hele huis (duhh) maar ook je buren op de hoogte. Dan maakt de herrie vaak niet uit :-).
Gouden Tips:
Ten slotte nog twee gouden tips om het studentenleven in een studentenhuis super te maken:
“Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.”
Mocht de hel dan toch uitbreken, koop dan een of twee kratjes en praat er gezamenlijk nogmaals over onder het genot van een biertje!
Rick van den Boorn
Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl
Work it, baby!
Donderdagavond vertrek je naar de stad om gezellig een avondje los te gaan, je haast jezelf nog even snel naar de pinautomaat om even wat verse flappen uit de muur te trekken. Helaas voor jou verschijnt er op de magische geldmachine het volgende bericht “uw saldo is ontoereikend”. Je bent dus gewoon hartstikke blut, en je moet nog 2 weken voor de stufi weer arriveert. Da’s toch jammer!
Er zijn vele benamingen voor het fenomeen “blut”, zoals “platzak”, “bankroet”, “berooid”, “zonder buit”, maar ze betekenen allemaal hetzelfde: je hebt te hard gespendeerd de laatste 2 weken. Nu heb je natuurlijk een aantal opties.
1. Mama bellen (kan altijd, maar wel gênant)
2. Duo bellen (lekker bijlenen is nu nooit weg, maar later wel vervelend)
3..En waarschijnlijk de minst aantrekkelijke: een baantje zoeken
Stel je kiest voor de laatste optie, dan moet je natuurlijk wel weten hoe je het aan moet pakken. Er zijn een aantal branches waarin je aan de slag kunt.
Horeca
Er zijn ruim 46.000 cafeetjes, restaurantjes en hotels hier in Tilburg, genoeg werkgelegenheid dus! De truck bij horeca is absoluut don’t be shy! Wacht niet tot je advertenties buiten op de terrasborden ziet staan, maar loop zelf naar binnen en vraag of ze nog mensen nodig hebben. In de horeca zijn altijd wel een aantal extra handen nodig en bovendien, “nee” heb je en “ja” kun je krijgen! Een nadeel van de horeca is wel de werktijden, vaak ’s avonds en in het weekend en daarbij betaald het niet altijd zo goed. In de duurdere restaurants wordt meestal beter betaald, maar daar zijn ze wel altijd opzoek naar mensen met ervaring.
Callcenters & “Straat-praat-werk”
Callcenters verdienen altijd goed en ook daarvan zijn er een aantal in Tilburg te vinden. Het grote voordeel hiervan is ook dat je eigen werktijden kan invullen, maar je moet meestal een bepaald minimum aantal uren in de week werken. Dit geld ook voor wat ik benoem als “straat-praat-werk”, beter bekend als streetmarketing.
Echter, niet iedereen is geschikt om energie, abonnementen voor kortingspassen, tijdschriften, onderbroeken of andere prullaria aan de man te brengen. Gelukkig is er daarom ook de mogelijkheid om op straat staan voor een goed doel, wat bij de meeste toch al helend werkt als het op “iets aansmeren” aankomt. Wel is het belangrijk dat je niet om je mond gevallen bent, deze bedrijven werken namelijk met targets.
Uitzendbureaus
Werken voor een uitzendbureau is natuurlijk altijd verleidelijk, aangezien je zelf kan bepalen wanneer je werktijden zijn en je niet perse ervaring hoeft te hebben om aangenomen te worden. Daarbij kan je veel afwisselend werk doen. Maar er kleven ook nadelen aan dit concept, die mijn collega Michelle Vleugels zo lekker naar eigen ervaring heeft omschreven in haar column van augustus. Er zijn meerdere uitzendbureaus hier in de stad, maar de bekendste voor studenten zijn toch wel: Tempo Team, Content, ASA student, Studentenwerk, Randstad en Mise en Place. Ik zou zeggen, loop eens binnen en kijk wat ze voor je hebben.
Winkel/detailhandel
Ja het klopt, je kunt ook altijd nog in een winkel gaan werken. Al leert ervaring en me dat in een winkel staan meestal knoeperhard werken is, voor luttele euro’s (uitzonderingen daargelaten!). Natuurlijk is het wel top om omgeven te zijn met de nieuwste mode, muziek, boodschappen of wat dan ook, maar keiharde poen haal je bij dit soort werkgevers over het algemeen niet binnen.
Belangrijk bij het vinden van een goede bijbaan is vooral: Be on location! Ga de stad in en schroom niet om eens ergens naar binnen te lopen en wat vragen te stellen. Ga je toch liever eerst veilig achter je pc kijken wat er te vinden is? Kijk dan eens op de database van Tilburg.com of je daar een vacature kan vinden die bij je past.
Tessa van Elk
Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl
woensdag 13 oktober 2010
Lieve Albron,
Ik ken je nu een paar weken. In deze weken hebben we al heel wat ups en downs gehad, maar alles wat nieuw is moet wennen. Met Avenance was dat namelijk ook zo. Ik kan, net zoals de meeste mensen, niet zo goed met veranderingen omgaan.
Avenance heeft 3 jaar lang voor mij en mijn medestudenten gezorgd. Hongerlijden hoefden we niet en met een paar cent in je portemonnee kon je altijd wel iets scoren; een broodje, yoghurt, mueslireepje, noem maar op. Maar deze relatie hield niet lang stand, wij werden uit elkaar gerukt alsof het niets was. Onze relatie werd kapot gemaakt.
En toen kwam jij, Albron. Jij blijft bij de basics. Precies wat wij studenten nodig hebben; geen poespas met speciale papiertjes eromheen of raar beleg… nee, gewoon basics. Er komt inderdaad een ‘maar’ aan.
Weet je wat zo speciaal aan jou is, Albron? Jij bent onbereikbaar. En daarom wil iedereen je hebben. Partners die leugens verspreiden worden vaak niet gewaardeerd, maar zijn toch een stuk spannender dan de goede oude broodjessmeerders. Wat jij ons aanbiedt is een basic broodje en een cola voor €3,50. Daar kan ik prima mee leven. Maar mijn hart gaat alweer tekeer bij de kassa als ‘de advertenties die er hangen nog niet kloppen’ en ik alsnog €5,50 moet afrekenen. Dan voel ik me belazerd. En die andere 18 studenten achter mij in de rij ook. Is dat wat je wil, een beetje met mooie prijzen adverteren waar geen #$&@ van klopt?
Waarom, Albron? Waarom ben je zo ongelooflijk duur en geef je zo weinig?
Waarom misleidt je ons met aantrekkelijke advertenties en worden we vervolgens om de tuin geleid?
Waarom maken jullie de fout die wij leren niet te maken? Misleidende advertenties zijn verboden in Nederland!
Waarom Fontys? Waarom blijven jullie veranderingen doorvoeren en kloppen jullie, misschien onbedoeld, de studenten die te lui zijn om hun eigen brood te smeren zoveel geld uit hun zak?
Albron, toen ik deze brief begon wist ik nog niet wat ik met deze relatie wilde. Liefde gaat soms door de maag, maar ik kijk toch liever eerst in mijn portemonnee. Het zal moeilijk worden je af te blijven wijzen, maar nu weet ik het zeker. Op deze voet kan ik niet met je verder. Je maakt misbruik van me, dat is iets waarvan ik heb gezegd dat het me nooit zou overkomen.
Ik hoop dat je erg gelukkig wordt. Ik hoop dat je geen mensen meer pijn doet door ze te bedriegen. Ik hoop dat je inziet dat je meer liefde krijgt als je er minder om vraagt.
Liefs,
Sandra Feijen
Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl
Abonneren op:
Posts (Atom)