woensdag 15 september 2010

Hoe-ga-ik-op-kamers 7-stappenplan


Op kamers: a small step for man, one giant party for students. Een grote stap dus, en speciaal daarom: een mini hoe-ga-ik-op-kamers stappenplan. Zoeken – reageren – kijken – regelen – boodschappen – socializen - feesten

1. Zoeken
Als je op zoek gaat naar een kamer zijn er veel dingen waar je rekening mee kan houden. Het is maar net waar je naar op zoek bent. Naast logische wensen als prijs, oppervlakte en aantal huisgenoten zijn er ook andere dingen waar je aan moet denken. Bijvoorbeeld de afstand tussen je huis en school, huis en supermarkt, huis en de stad. Wil je een wasbak? Wil je een tuin?

2. Reageren
Zorg ervoor dat het mailtje dat je stuurt opvalt. Zet naast de standaard informatie (naam, leeftijd, waarom je op kamers wil) ook iets leuks in je reactie. Iets wat jou typeert. Draag je alleen maar tuinbroeken? Ben je verslaafd aan Ben & Jerry’s? Is je fiets dit jaar al 10 keer gestolen? Vertel het. Humor wordt vaak gewaardeerd. Sla verder het telefoonnummer van de persoon op (handig als je de weg kwijt raakt op weg naar de kijkavond).

3. Kijken
Vergeet niet, eenmaal op de kijkavond, aan de volgende dingen te denken: hoe is de huisbaas? (het is toch fijn als hij goed bereikbaar en een beetje aardig is als er geen warm water meer is). Is het huis gehorig? (oftewel: krijg je slapenloze nachten van je huisgenoot en zijn scharrels). Is de kamer een beetje fatsoenlijk geïsoleerd? (mijn kamer is warm in de zomer en koud in de winter, de oplossing is simpel: een bikini met slippers of juist 5 lagen kleding).
En verder (heerlijk cliché: ) blijf jezelf, ben aardig en gezellig. En heel, heel, heel erg belangrijk: neem je ouders niet mee naar de kijkavond!

4. Regelen
Zit je gesetteld in je kamer (op het klus-gedeelte kom ik een andere keer terug), dan ben je nog niet klaar. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je adres wijzigt bij allerlei instanties zoals: DUO, de bank, je verzekering, je school, je telefoonprovider, je tijdschriftabonnement. En vergeet natuurlijk je vrienden je nieuwe adres niet door te geven. Verder is het heel fijn als je dokter of tandarts in de buurt is. Je wil natuurlijk niet met je dikke, verdoofde wang in de trein zitten. Of met een blaasontsteking een uur moeten fietsen. Meestal kan je je verzekering bellen, zij weten vaak nog een tandarts of huisarts bij je in de buurt die nog patiënten aanneemt. Neem een inboedelverzekering, dat kost je maar een paar euro per maand. Want je weet natuurlijk nooit wie er in slaap valt met een sigaret, of de voordeur in een dronken bui open laat staan.
Schrijf je z.s.m. in bij de gemeente (en maak daarvoor een afspraak om te voorkomen dat je een uur belangrijke studeer/feesttijd in de wachtruimte verspilt). Pas als je dat geregeld hebt, kan je namelijk je studiebeurs omzetten naar een uitwonende beurs. En dat is voor jouw financiën (en de plaatselijke horeca), natuurlijk erg interessant.

5. Boodschappen
Bij de eerste keer boodschappen doen is het handig om een aantal dingen te kopen. Je woont niet meer bij papa en mama, en bepaalde dingen zijn niet meer standaard in huis. Ik noem er maar een paar: zout en peper, bakboter, mayonaise en curry. Verder is het altijd fijn ten alle tijden snel en handig studentenvoer in huis te hebben, je weet maar nooit wat de avond je brengt. Onmisbaar zijn: cup-a-soup, noodles, diepvriespizza, cola (voor je kater) en een sixpak bier of een flesje wijn. En omdat ik bekend ben met fruitvliegjes problemen: zorg voor een prullenbak met een klep of iets dergelijks. Verder zijn een aansteker, kurkentrekker/flessenopener, batterijen, tissues, pennen, paracetamol, wasmiddel en vochtige reinigingsdoekjes zo goed als onmisbaar. (Ga voor die laatste boodschappen naar de Action, want: goedkoop. Dit is niet zonder risico’s, zie mijn Guilty Pleasures blog).

6. Socializen
De belangrijkste van de boodschappen (bier en wijn) zijn mooie aanknooppunten om je huisgenoten beter te leren kennen. Heb je een wii of playstation? Nodig je huisgenoten uit voor een potje guitar hero, wii sport of fifa (in het geval van mannelijke huisgenoten, of sportieve huisgenotes). Een filmpje doet het ook altijd goed, en samen eten is een echte klassieker.

7. Feesten
Vergeet nu alles wat je hierboven hebt gelezen. Het allerbelangrijkste is natuurlijk: you’re free! Houd een housewarming feest (vergeet je huisgenoten niet uit te nodigen). In geval van geldnood: geef een American party (iedereen neemt zelf wat te drinken of te eten mee). In geval van grote geldnood: nodig familie uit en zet een envelopje in je uitnodiging, werkt gegarandeerd.

Geniet van het fantastische studentenleven!

Saskia 't Lam

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl

Tilburg lelijk?! Nee! Leer dwalen door het onbekende Tilburg


Het eerste wat mensen vaak zeggen als je het over Tilburg hebt, is dat het een lelijke stad is. Voor een deel is dat misschien wel waar, maar er is ook nog wel iets moois te zien. Want achter al die lelijkheid vind je nog verborgen stukjes en één van die stukjes is het Dwaalgebied. Wat ooit begonnen is als schakel tussen het NS-station, de Heuvelstraat en Pieter Vreedeplein, verandert nu langzaam van aanloopgebied richting het winkelgebied naar een hip and happening gebied met een hele eigen winkelstijl.

Steeds meer mensen ontdekken het nieuwe winkelgebied van Tilburg, en terecht, want hier staan juist de mooiste pandjes van de stad; heerlijke kleine frutselwinkeltjes, kunst, interieur en kleding, het is allemaal te vinden in het Dwaalgebied van Tilburg, een gebied dat steeds meer booming wordt. Je vindt hier van alles! Om ervoor te zorgen dat steeds meer mensen het ontdekken is de gemeente in 2002 begonnen met het promoten van dit gebied waarbij je uitgenodigd wordt om ‘zonder specifiek doel rond te lopen'.

Dit gebied, dat zich steeds meer ontwikkelt , bevat een grote variatie aan leuke, lokale, kleinschalige winkeltjes, cafés, muziekwinkels, kunstgalerijen en zelfs een theater. Met prachtige oude, monumentale herenhuizen, binnentuinen en hofjes is het een gebied om in rond te dwalen. Hier kan je echt genieten van het oude, mooie Tilburg. Wie dwalend door dit gebied loopt moet zeker niet vergeten om eens omhoog te kijken naar de prachtige gevels en daken die deze straten rijk zijn. Het is echt de moeite waard en een ware lust voor het oog.

De winkels in het Dwaalgebied bieden, net als de rest van het gebied, een verrassing aan onontdekte producten en ware specialiteitenwinkels. Als je het dus zat bent om weer naar alle bekende winkels te gaan, is dit hét gebied om dat te ontwijken. Mensen, van zelfs ver buiten de regio, winkelen in dit gebied vanwege de leuke dingen die je hier tegen komt, maar ook omdat ze op zoek zijn naar speciale producten die niet overal verkrijgbaar zijn. Een van de straten waar veel winkels gevestigd zijn is de Nieuwlandstraat. Hier vindt je veel van de aparte en bijzondere dingen die Tilburg te bieden heeft. Deze straat heeft erg veel alternatieve winkeltjes. En wat in ieder geval vast staat, wat je in deze straat koopt, kom je ergens anders niet snel meer tegen! Veel van deze winkeltjes zijn er helaas niet in Tilburg, daarom is het belangrijk dat je optimaal geniet van de winkels die er wel zijn. Een leuk voorbeeld is Splendid, een leuk klein winkeltje. Hier kan je terecht voor allerlei leuke cadeaus. Weet je echt niet wat je moet kopen voor iemand? Ga dan naar deze kleine knusse winkel en je komt zeker met iets leuks thuis. Heb je geen verjaardagen in het verschiet, koop er dan gewoon iets leuks voor jezelf. Zo vind je er bijvoorbeeld leuke woonaccessoires.

Een andere belangrijke straat binnen het Dwaalgebied is de Noordstraat. Het studentenleven is duur, dus dan is het handig als je ergens leuke spullen voor weinig geld op de kop kunt tikken. Tweedehands spullen zijn daarvoor de uitkomst. Studenten die op zoek zijn naar tweedehands kleding of tweedehands meubels moeten in de Noordstraat gaan kijken. Hier kan je namelijk van alles kopen, als het maar tweedehands is. Zo kun je bijvoorbeeld naar Samsam, een winkel voor kleding en leuke platen. Deze tweedehands winkel is echt een begrip in Tilburg. Bij Samsam worden kleding en accessoires verkocht, maar ook verkopen ze er nieuwe platen. Eigenaar Adrie scoort de mooiste dingen voor zijn winkel en dit doet hij over de hele wereld. Je kunt er mooie galajurken, gave shirts en leuke tassen kopen.

De derde straat die niet mag ontbreken in dit verhaal is de Tuinstraat. Een aparte straat met horecagelegenheden, maar met vooral speciale winkels. Maar ook een aantal leuke woonwinkeltjes. Zo is daar onder andere Baccarez, een woon- en cadeauwinkel met een exotisch tintje. En voor aparte kleding en accessoires uit alle landen kan men terecht bij de winkel Bont en Blauw. Aan het einde van de straat, eigenlijk gelegen in de Willem 2 straat, ligt nog een echte aanrader, Room 66. Deze winkel is nieuw in Tilburg, maar mijn hart heeft het al veroverd. Het is echt een walhalla voor mensen die houden van kaarsenhouders, geurkaarsen, leuke dingen voor aan de muur, oftewel frutsels. Je moet deze winkel snel gaan bekijken, want de dingen die hier staan hebben maar een beperkte oplage en dat betekent dus dat je niet snel iemand anders ziet met jouw frutsel. Vanwege alle leuke winkels is de Tuinstraat zeker een bezoekje waard.

Ondanks deze blog is en blijft het Dwaalgebied een plek waar je zelf moet verdwalen. De enige manier om kennis te maken met dit gebied is om er eens doorheen te lopen en de geuren en het karakter van het gebied op te snuiven. Want naast de hier met name genoemde winkels moge het duidelijk zijn dat er nog vele andere winkels meer dan de moeite waard zijn. Vandaar ook dat ik zeg: Ga naar het Dwaalgebied en ontdek het verborgen gebied van Tilburg, achter de Heuvelstraat.

Anne van Breda

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl

De 013-Factor top-3! (voor de nieuwe student)


We kennen allemaal het fenomeen X-factor, waarbij de zogenaamd populaire Nederlanders in de jury zitten om mensen die ook zogenaamd populair zijn te beoordelen. Ondanks dat het bij vlagen ‘netvliesterrorisme’ is, vind ik het wel een goede, pakkende titel! Ik kan je verzekeren, de 013-factor heb je sowieso. In Tilburg geld namelijk de regel: Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Iedereen is welkom. En die instelling, dat vind ik nou de 013-factor. Brabantse gezelligheid op de eerste plaats…heuj!!

Misschien is deze intro niet helemaal passend, maar middels mijn blog wil ik je graag helpen bij het maken van keuzes. Na jarenlange ervaring in deze studentenstad, durf ik wel te beweren dat ik een verdwaalde of hopeloze en tevens beginnende student enkele aanbevelingen kan doen om in Tilburg de tijd door te komen en het geld over de balk te kunnen smijten. In de loop der jaren heb ik veel gegeten, gedronken en beleefd. Ik heb hier een uitgesproken mening over en deel die dus graag met je. Je kan mij nu dus even zien als ‘populair’ jurylid dat de restaurants, supermarkten en andere zaken zal beoordelen op de 013-factor. Je kan het ook beschouwen als tips, mocht je een keer in een rare bui zijn en je uitgaven willen opkrikken.

Restaurants:
1. Café restaurant Havana
2. Restaurant Anvers
3. Café studio

Tilburg kent vele restaurant en ook in alle soorten en maten. Ben je een liefhebber van lekker eten dan kan je dus hier je geld goed kwijt. Havana vind ik echt een aanrader. De prijzen liggen laag, je zit er erg gezellig (op de Heuvel) en het eten smaakt goed. Als student dus uiterst geschikt voor een leuke date! Restaurant Anvers raad ik je aan als je ouders op bezoek komen en graag in jou studentenstad een hapje willen eten. Het is werkelijk voortreffelijk, maar daar betaal je (of hopelijk je ouders) dan ook voor. Als laatste noem ik café Studio, omdat je na het eten er ook flink op stap kan gaan. Bovendien hebben ze hier een menu dat op studenten is aangepast. Ook onthouden dus!

Café’s en clubs:
1. Popcentrum 013
2. Café Philip
3. Café Bolle

In deze ‘ons-kent-ons’-stad zijn de uitgaansgelegenheden redelijk beperkt. Toch zie ik een stapavond nooit somber in. Popcentrum 013 heeft niet voor niets de naam natuurlijk. Ik vind dat je als student verplicht bent om hier af en toe eens een bezoek aan te brengen. Er wordt van alles georganiseerd, van dancefeest tot concert en van popquiz tot Brabant Party…voor ieder wat wils! Daarnaast weet café Philip er op verschillende verdiepingen altijd de sfeer goed in te brengen met verschillende muziekstijlen en in café Bolle ook het vernoemen waard als we het dan toch over Brabantse gezelligheid hebben.

Winkels:
Omdat ik een man ben en dus per definitie geen ‘shopaholic’, wil ik graag de lezers van deze blog vragen om mij een paar tips te geven over winkelen in Tilburg. Wellicht valt hier zelfs een hele blog aan te wijden, en de fanatieke schrijver wil ik dan ook graag hiertoe uitdagen. Ik persoonlijk vind namelijk dat het winkelcentrum van Tilburg dan weer net niet de 013-factor heeft! Dat is dan ook de reden dat ik mijn kleren veelal via mijn laptop aanschaf. Het enige opmerkelijke is dat Tilburg met 2600m² het grootste filiaal heeft van The Sting. Leuke winkel, maar buiten de grootte ook weinig bijzonders…

Supermarkten:
1. Albert Heijn
2. Jumbo
3. Plus

Ik denk dat ik hier geen lang verhaal bij hoef te vertellen. Voor de AH betaal je misschien iets meer, maar daar zie je goede kwaliteit voor terug. Bovendien is de euroshopper ook helemaal niet mis eigenlijk! Jumbo biedt in zo ongeveer alles de laagste prijs. Daar staan ze ook garant voor. Ook de Plus is een topper in deze markt, maar de bereikbaarheid in deze stad is niet denderend. Onder dit kopje zou ik je wel graag adviseren om te proberen regelmatig gezond te eten. Ik weet dat de pizza lekker en vooral ook lekker makkelijk is, maar als je er iets meer moeite voor doet dan is de kans groter dan andere mensen ook jou 013-factor zien;)!

Actieve entertainment:
1. Sportcentrum Stappegoor
2. Dolfijn Bowling
3. De Voltage

Ik wilde graag eindigen met de entertainment, voor het geval je echt geld over hebt. Hierin valt echter wel een onderscheid te maken in actief of passief, en dat zal ik dan ook niet laten. Schaatsen en zwemmen, het kan allemaal. Werkt ondanks het feit dat je actief bent toch vaak ontspannend en staat daarom in dit geval voor mij op 1. Stappegoor biedt vele mogelijkheden voor een leuk middagje of avondje. Daarnaast is het altijd gezellig om met je medestudenten een keer te gaan bowlen. Tip: reserveer op tijd, want ondanks dat er veel ruimte is, schijnt bowling in Nederland ook populair te zijn. Als derde op dit gebied wil ik toch echt de Voltage noemen. Je kan hier paintballschieten, laserschieten, karten en nog veel meer. In mijn ogen bijvoorbeeld geschikt voor teambuilding met je projectgroep, ik noem maar wat…

Passieve entertainment:
1. Euroscoop
2. Polly Maggoo
3. Biercafé Kandinsky

Als laatste krijgen we dan nog de activiteiten waar je wat minder voor hoeft te doen. Een filmpje kijken kan altijd wel tussendoor. ’’Bioscoop Euroscoop Tilburg - één van de grootste bioscopen van Nederland met een groot en nieuw aanbod aan films.’’ Dit zegt de website. Bovendien is een kaartje niet erg duur. Meer hoef ik toch niet te zeggen?! Polly Maggoo is op woensdagavond met de jongens van jeweetwel ook zeker de moeite waard. Je kan liedjes aanvragen en deze worden dan live op de piano gespeeld. Voor meer informatie hierover verwijs ik je door naar een Blog die binnenkort zal verschijnen, of naar je eigen creatieve zoekmogelijkheden op het internet! Als klap op de vuurpijl wil ik de echte bierliefhebber het biercafé Kandinsky niet ontnemen. Met meer dan 200 soorten bier een gezelligheidsbeest onder de kroegen!

Hopelijk zijn dit al wat redelijke tips. Mocht je vragen hebben, reageer gerust, we zitten namelijk midden in de tijd van de interactieve media ;)!

Berry Kolen

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl

dinsdag 14 september 2010

Guilty pleasures


Stoommaaltijden, pizza en de Action

Op hele goede of hele slechte dagen, als ik wil ontspannen of me juist op wil laden doe ik gekke dingen. En, écht, ik heb ze nodig om me zo veel beter en slechter te voelen: mijn guilty pleasures*.

Laat ik voorop stellen dat ik geen chef-kok ben: ik hou ontzettend van eten, maar niet van koken. Dus meer dan eens in de week schuif ik (redelijk) ongemerkt een stoommaaltijd in de magnetron, onder het motto ‘dat is gezonder dan friet’. Vervolgens eet ik het op, met een zoutvaatje en een fles mayonaise als metgezellen en onder het genot van slechte tv-programma’s.

Nog zoiets met eten: ik móet gewoon één keer in de week een pizza bestellen. Het nummer van pizzeria Troje staat onder mijn speed-dial. En ondanks het feit dat het 6 euro kost (die ik doorgaans niet heb), en het drie kwartier tot een uur wachten is tot de pizzakoerier arriveert: het is de beste manier om mijn weekend goed af te sluiten en me klaar te maken voor mijn nieuwe week. Het maakt niet uit dat ik mezelf naderhand een vettige knoflookteen vind.

Voor mijn ultiem goede of extreem slechte dagen ga ik naar de Action.
De Action haalt een 45-jarige, veel te lang getrouwde dikke vrouw in mij naar boven. Plotseling word ik wild van wasmiddel, begin ik te jubelen bij mini-kladblokken en ben ik er zeker van dat ik niet verder kan leven zonder stofzuigerverfrisser (ja, het bestaat…).
Als journaliste in spé kan ik natuurlijk nooit genoeg pennen hebben, en welk meisje houdt er nou niet van om een nieuwe shampoo/douchegel/bodylotion uit te proberen. En het kost zooooooo weinig… tenminste, als je weinig koopt. Want daar zit hem het ‘guilty’ gedeelte: ik kom natuurlijk met veel te veel thuis. Dit heeft tot gevolg dat ik vandaag in de Action liep en dacht: ‘heb ik al, heb ik al… heb ik niet nodig, heb ik al’. En dat is een hele prestatie. Sowieso om in de Action te denken: ‘heb ik niet nodig’. Dat betekent dat er gewoon een willekeurig stukje plastic met een verzonnen naam en een prijssticker in het rek ligt. Want álles bij de Action heb je nodig, je weet wel: voor als…

Ik weet niet of deze dingen te maken hebben met dat er diep in mij een dik kind verstopt zit of dat ik een shop-a-holic in de ontkenningsfase ben. Er rest mij eigenlijk nog maar één ding te zeggen: enjoy…

* Guilty pleasures, volgens wikipedia:
A guilty pleasure is something one enjoys and considers pleasurable, despite feeling guilt for enjoying it

Saskia 't Lam

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl

maandag 13 september 2010

De Switch van dance naar klassiek.


Muziek hoort bij mijn leven. Als ik vrolijk ben, zet ik muziek op waarbij ik hard mee kan zingen. Als ik boos ben, zet ik het liefst de muziek zo hard, dat de glazen van mijn tafel af dreunen. En als ik verliefd ben, hoor je in mijn kamer zwijmelmuziek. Ik luister dus naar alle muzieksoorten. Toch is er een categorie waar ik niet naar luister. Klassiek. Ook al heeft mijn moeder dit geprobeerd mij bij te brengen, onder meer via de opvoedkundig verantwoorde pianolessen. Het is nooit echt helemaal gelukt. Omdat ik er wel voor open sta, ben ik donderdag negen september naar het Tilburgs Festival Orkest geweest.

Het orkest speelde donderdagavond op het Pieter Vreedeplein. Het is een heel divers orkest. Jong en oud, professionals en goede amateurs. Eén van deze goede amateurs is … inderdaad mijn moeder. Er zaten vooral trotse ouders te kijken, maar ik was dé trotse dochter, want de musici speelden echt heel goed. De dirigent, Marcel Geraeds, leidde het orkest strak en gepassioneerd, waardoor de orkestleden echt als één geheel speelden. Ik moet toegeven dat ik af en toe kippenvel kreeg. Of het nou kwam omdat het best koud was of omdat ze zo goed speelden, dat maakt verder niet uit. Om het publiek nog meer te vermaken, kwamen er vier dansers. Die probeerden het publiek de ‘cha cha cha’ bij te brengen, wat een heel grappig beeld opleverde. Vaders en moeders die helemaal los gingen op het ritme van de ‘cha cha cha’.

Toch zal ik niet uit mezelf klassiek gaan luisteren. Nu nog niet in ieder geval. Ook al speelde het orkest goed, ik duik toch liever de kroeg in. Ik heb die avond daarom ook maar de switch van klassiek naar dance gemaakt en dus stond ik iets later te dansen in de kroeg. Mijn avond eindigde met een sms’je naar mijn moeder: “Mam, ik drink er nu eentje op jou! Ben trots op je!”.

Als je wel van klassiek houdt, heb je geluk. Het Tilburgs Festival Orkest treedt nog vaak genoeg op. De volgende keer is 29 oktober in de concertzaal van Tilburg. Lucky us, als studenten mogen wij al voor tien euro naar binnen!

Mirte Langenhuijsen

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl

Ein prosit der Gemütlichkeit!


De chanson bij uitstek van München Oktoberfest. In Duitsland proosten ze niet op gezondheid, maar op gezelligheid. En dat is precies wat wij in Tilburg tijdens de Tilburg University Cantus ook doen. Dat nummer dien je uit je hoofd te kennen want dat staat niet in de codex (lees: liedjesbundel) die je in je handen gedrukt krijgt bij de ingang. Hierin staan tientallen ‘meeblèr’ nummers die tijdens de cantus allemaal de revue passeren.

Terwijl ik de codex aandachtig aan het doorbladeren was op de welverdiende V.I.P. tribune, werd ik aangesproken door een aardige meneer die absoluut niet wist wat hem te wachten stond. In zijn tijd bestond dit namelijk nog niet. En of ik het hem even uit wilde leggen.

Een biercantus is een hoffelijk samenzijn van studenten die plaatsnemen aan praktisch meubilair wat in de volksmond ‘biertafels’ wordt genoemd. Tijdens dit samenzijn zullen de beste meezingtoppers uit volle borst gezongen worden. Ondertussen zal de goudgele beste vriend van iedere student geschonken worden door de zogenaamde ‘tafelhoofden’. Dit zijn coördinatoren die verantwoordelijk zijn voor zijn of haar groep en dienen deze in het gareel te houden. Dezelfde persoon is ook de enige die de bevoegdheid heeft om bier te halen voor zijn kroost.
De mannen die de cantus voorzitten (preasidium) verwachten nogal wat respect van de aanwezigen. Bij opkomst moet iedereen gaan staan, er mag alleen gedronken worden tijdens het welbekende nummer ‘Ein Prosit’. Er mag ab-so-luut niet geklapt worden. Dat praesidium bestaat trouwens gewoon uit een paar gasten van alle studentenverenigingen van Tilburg die zich helemaal lam zuipen op het podium. Na 8 biertjes begint dat respect redelijk misplaatst te worden.
Dat laatste heb ik maar niet gezegd.

Hoe leg je aan een beschaafde man die je vader had kunnen zijn uit, dat deze cantus uiteindelijk uitloopt op een ordinair zuipfestijn en dat het allemaal draait om zo snel mogelijk je biertje achterover te kappen?
‘Meneer, hecht u alstublieft niet te veel waarde aan deze poppenkast, want u zult merken dat de introductiespeach van Ruud Lubbers en de opkomst van de zangers in black tie een grote wanvertoning is die alleen maar draait om dronken worden en liedjes lallen.’
Dat heb ik ook maar niet gezegd.

Op het moment dat Country Roads werd ingezet, en het preasidium het moeilijk kreeg met de articulatie van ‘to the place I belong’ en ‘mountain mama’, werd mijn plaatsvervangende schaamte geactiveerd. De cantus was ruim een uur bezig en dat was voor mij de uitgelezen kans om met een smoesje (excuseert u mij, ff naar de plee) af te druipen. Arme man, met zijn hoge verwachtingen van het fatsoenlijke Tilburgse studentenleven... En voor mij weer een bevestiging; dat über gemütlichkeite studentikoze gedoe is toch niet zo aan mij besteed.

Sandra Feijen

Bekijk hier de toch wel erg gezellige sfeerimpressie.

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl

donderdag 9 september 2010

Ren je rot @ Tilburg Ten Miles!


Een dag voor zijn vijftigste verjaardag liep mijn vader de Tilburg Ten Miles! Net zoals ieder jaar stond ik natuurlijk langs de weg om hem toe te juichen!

De weken en dagen voorafgaand aan de Tilburg Ten Miles valt het mij altijd op dat er overal mensen aan het hardlopen zijn, zo ook dit jaar. Zelf ben ik altijd een actieve sporter geweest maar hardlopen is voor mij echt niet weggelegd! Ik vind het saai en afschuwelijk, maar daardoor heb ik alleen maar meer respect voor mensen die het wel vol kunnen houden en er zelfs lol aan beleven!

Mijn rol tijdens de Ten Miles blijft altijd beperkt tot het bijhouden van trainingspakken en het toejuichen van de echte deelnemers, zo ook afgelopen zondag!

Om half 3 was de start van de Ten Miles, eerder waren de Minirun (300 meter), Familyrun (1 km), Cityrun (3 km), 10 km mannen en de 10 km vrouwen al gelopen. Natuurlijk waren medetoeschouwer Mama en ik niet op tijd om paps tijdens de start al aan te moedigen en daarom namen wij post langs het Piusplein om de lopers toe te juichen.

We hadden van tevoren als aanmoedigplan bedacht dat we op drie locaties zouden gaan kijken.. beginnen bij het Piusplein.. vervolgens naar de Spoorlaan, en vervolgens naar de Schouwburgring voor de finish!

Gewapend met camera zijn alle pogingen om goede foto’s te maken mislukt! Omdat het zo druk was langs de kant zagen we onze renners steeds pas op het nippertje en dan was de camera natuurlijk nog uit.. de taak van foto’s maken hebben we dus maar overgelaten aan het ‘mediateam’ van de Tilburg Ten Miles. Check ze hier!

Toen de wedstrijd net 35 minuten bezig was stormde de kopgroep ons op ongeveer 12 kilometer al voorbij op de Spoorlaan! Ongelooflijk hoe hard die Kenianen en Ethiopiërs kunnen rennen! Na deze twee seconden opwinding was het nog ruim vijf minuten wachten op het peloton.. of hoe noem je dat bij hardlopen? In ieder geval.. ‘de rest’!

Onze plek op de Spoorlaan hadden we niet beter kunnen kiezen: we stonden in een bocht waardoor we alle renners ruim van te voren aan zagen komen.. hoe het dan mogelijk is dat papa ons wel zag maar wij hem niet snappen we nog steeds niet?! Toch niet zo goed opgelet als we dachten misschien. Afijn… nadat papa ons op deze plek had gespot hebben we ons gehaast naar de leukste plek van de wedstrijd.. de finish!

Een plek bemachtigen langs de kant was hier bijna niet meer mogelijk, vandaar dat we op een iets rustigere (en koudere) plek in de schaduw van de kattenrugflat zijn gaan staan om renners die de laatste 300 meter nog maar amper aan konden de laatste bemoedigende woorden toe te schreeuwen. En dit gedeelte vind ikzelf altijd het leukste! Renners hebben bijna allemaal hun naam kunnen opgeven, en deze is geprint op het vel met wedstrijdnummer dat je op je shirt moet vastmaken. Dit maakt het mogelijk om mensen die je nog nooit gezien hebt bij hun voornaam aan te spreken en ze een hart onder de riem te steken, waarna deze mensen vaak verwonderd omkijken, maar dan lachen en toch weer beginnen met rennen! ‘KOM OP KEES/ PIET/ ANJA/ GERRIE etc.. etc.. Nog een klein stukje!!’ en ‘EINDSPRINTJE!!!’ Waren kreten die we tegen verschillende mensen hebben geroepen. (echt een aanrader voor als je volgend jaar ook gaat kijken!!)

Het gevaar van kijken bij de TTM is altijd dat je zelf ook mee wil doen.. sommige mensen komen namelijk nauwelijks zwetend over de eindstreep! Dat het echter niet makkelijk is, werd maar weer geïllustreerd door een vrouw die op ongeveer 100 meter voor de finish flauwviel! Of ze uiteindelijk zelf over de eindstreep is gekomen weet ik niet maar ik hoop het erg! Dat lijkt me verschrikkelijk.. eerst 15,9 kilometer je longen uit je lijf rennen en het dan vervolgens 100 meter voor de finish begeven! Dan kun je nog niet zeggen dat je ten miles achter je naam hebt geschreven.

Mijn motivatie zakte bij het beeld van die in elkaar gestorte renner dus meteen weer weg.

RESPECT! Voor iedereen die de ten miles (maar ook de 10 kilometer) afgelopen zondag uit heeft gelopen. Volgend jaar ben ik er weer, en zal ik papa, maar ook Kees, Piet, Anja, Gerrie en alle anderen weer net zo hard aanmoedigen als vorige week!

Check de foto’s van de Tilburg Ten Miles hier!

Annika van Heeswijk

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl

dinsdag 7 september 2010

De perfecte projectgroep bestaat niet


Vrijwel iedere HBO en Universitaire opleiding heeft het fenomeen ‘projectgroepen’ in zijn systeem zitten; een gezelschap van gemiddeld vier of vijf personen dat samen projecten uitvoert en minstens een half jaar intiem samenwerkt, met alle gevolgen van dien. De meningen over deze formaties lopen erg uiteen. De een is dol op samenwerken, houdt niet van alleen zijn en wil het vele werk graag verdelen, terwijl de ander alles juist op zijn eigen manier uit wil voeren, en bovendien een hekel heeft aan de onnozele problemen die onderling kunnen ontstaan als je vijf studenten met vijf verschillende karakters en meningen een tijd lang in één hok plaatst, met absurd veel werk en angstaanjagende deadlines. De studenten die ik enthousiast over groepswerk heb horen praten zijn voornamelijk leken, en dat wil heel wat zeggen..

Ik heb tot nu toe tijdens mijn studentenleven deelgenomen aan zes verschillende projectgroepen, en wil mijn persoonlijke, lang niet altijd even leuke ervaringen graag gebruiken om de nieuwelingen onder ons wat hulp en nuttige informatie te bieden:

1. Kies praktisch. Het is natuurlijk hartstikke leuk om met je favoriete mensen in één groep te zitten, maar denk wel goed na voordat je enthousiast keuzes gaat maken. Als jij je er van bewust bent dat het ontzettend gezellige meisje naast je een enorme chaoot is die absoluut niet kan plannen en alles op het laatste moment afwerkt, is het verstandig om eens te overwegen wat jij het belangrijkst vindt; gezelligheid of zekerheid. Dit kan namelijk een hele hoop toekomstige irritaties voorkomen. Ik dook namelijk ook eens vol enthousiasme in een groep met geweldig nonchalante mensen, maar na enkele weken wist ik niet hoe snel ik weg moest komen. Ik ontdekte gelukkig op tijd dat ik uiteindelijk toch liever mijn propedeuse haalde, dan dat ik dagenlang grappen maakte en belangrijke projecten afraffelde.

2. Probeer groepsgenoten te verzamelen met variërende leeftijden. Een beginnende student van 17 heeft mogelijk een totaal andere kijk op onderwerpen dan een ervaren student van 23. Het is goed om verschillende denkwijzen te combineren, zodat er een uniek concept ontstaat waar iedereen zich in kan vinden. Als je een stel broekies een project op laat zetten komt er namelijk iets heel anders uit dan wanneer je hetzelfde laat doen door de oude rotten in het vak. Hetzelfde geldt voor variatie in sekse en karakter. Mannen en vrouwen hebben vaak een totaal andere denkwijze, en een alternatieveling kijkt heel anders tegen dingen aan dan een rasechte kakker/ bal.

3. Vul je projectgroepje nooit geheel met bloedmooie dames of overheerlijke mannen, hoe aantrekkelijk het ook lijkt. Ik kan uit ervaring vertellen dat daardoor een hoop onnodige problemen veroorzaakt kunnen worden, waarbij hysterische hartkloppingen en vele ongemakkelijke momenten een grote rol gaan spelen. Niet erg prettig, zeker niet als je deadlines moet halen, intiem moet samenwerken en elkaar regelmatig kritisch en eerlijk moet beoordelen naar aanleiding van geleverd werk en werkgedrag. Een goede samenwerking is natuurlijk helemaal prima, maar de intimiteit moet (zolang je in dezelfde groep zit) zeker geen andere vormen aan gaan nemen. Want geloof me, daar wordt niemand gelukkig van.

Overigens heeft niet iedere opleiding een systeem waarbij je eigenhandig een projectgroep samen mag stellen. Ik heb ook meegemaakt dat iedereen in een willekeurige groep werd gestopt, waarbij absoluut niet op onderlinge relaties werd gelet. Dit vind ik persoonlijk veel fijner dan het maken van eigen keuzes. Op deze manier kom je namelijk terecht bij mensen waar je zelf nooit op af zou (durven) stappen, of bij mensen die je op het eerste gezicht totaal niet aanstaan maar die toch heel anders blijken te zijn dan je had verwacht.
Een ander voordeel is het feit dat het makkelijker is om heftig te discussiëren, harde kritiek te geven en je mening duidelijk te maken als je geen hechte, persoonlijke band hebt met je projectleden. Dit kun je natuurlijk ook gewoon doen als je met goede vrienden moet samenwerken, maar als alles gigantisch uit de hand loopt en er een hevig misverstand ontstaat vind ik het prettiger om dit met relatief onbekenden uit te vechten.

Er bestaan vast ook enkele studenten die heel positief zijn over het projectgroep gebeuren, en die er nooit problemen aan hebben ondervonden, maar ik ken er bijzonder weinig. En of je mijn tips nu onthoudt of negeert, het doet er niet toe. Je zult snel genoeg zelf ondervinden hoe het er in het echte leven aan toe gaat.

Sterkte!

Geertje van de Wal

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl

maandag 6 september 2010

Tot 05:00 stappen en om 08:30 college?


Een top 5 van het wondermiddel dat je op de been houdt.

De student van tegenwoordig heeft het druk. Is een duizendpoot. Haalt zijn P in een jaar. Gaat iedere dag uit. Volgt alle colleges. Heeft een bijbaan, misschien wel twee. En heeft altijd tijd voor iets extra’s.

Wat houdt de student van tegenwoordig nog op de been? Juist. Koffie. Een dagelijkse cafeïneshot en we kunnen er weer tegenaan. Sommigen zijn verslaafd aan koffie, anderen vinden het een moment van genieten. Genieten doe je dan niet op de UvT of op Fontys, want de koffie die je daar krijgt schijnt niet te pruimen te zijn. Ik lust het donkerbruine troebele bakje pleur überhaupt niet. Ik walg er zelfs van. Maar omdat mijn studiegenoten bijna allemaal op de been blijven door dit wondermiddel besloot ik op onderzoek uit te gaan. Waar kun je buiten je studie de lekkerste koffie drinken? Wat is de moeite waard? En welk café heeft iets speciaals?

Ik heb mijn liefste vriendinnetje meegenomen, want zij is zo’n koffiegenietster. Kritisch, ervaren en kijkt dieper in het koffiekopje dan menig ander cafeïneverslaafde. We hebben een top 5 gemaakt en voor ieder cafeetje/restaurantje/koffiebar een onderscheid gemaakt tussen de soorten koffie, prijs, koekjeskwaliteit en de smaak.

1. Cafe Noir.
Soorten: Alle soorten koffie die je voor, tijdens of na je eten lekker zou kunnen vinden.
Prijs: €1,90 (koffie) - €2,00 (cappuccino).
Koekje: Dit is echt geweldig. Je krijgt een schaaltje vol met koekjes, dus je kan kiezen! Dat schaaltje gaat dus leeg.
Smaak: Lekker redelijk sterke koffie.
Bijzonder: Huiskamersfeer, aangename bediening. Koffie drinken is hier een feest, je krijgt ook nog eens verschillende soorten suiker voorgeschoteld.

2. Mugs & Muffins
Soorten: Van koffie tot cappuccino en een rijk assortiment aan speciale soorten koffie, zoals bijvoorbeeld White Chocolate Mocha.
Prijs: Uiteenlopend van €1,80 en duurder naarmate de koffie specialer wordt.
Koekje: Geen! Oei… minpunt.
Smaak: Een cappuccino dit keer. Een enorm goede schuimlaag en een lekkere bak koffie.
Bijzonder: Ook take away koffie. Achterin de koffiebar staan comfortabele banken waar je lekker in kunt wegzakken.

3. Studio
Soorten: Illy-koffie in alle soorten en maten. Doppio*, Machiato, shaked Espresso, speciale cappuccino’s enzovoorts.
Prijs: €2,20 (espresso) - €4,00 (doppio)
Koekje: Verse lange vingers, mmm…
Smaak: lekker sterk.
Bijzonder: Glaasje water erbij zoals het hoort, en ook heerlijke broodjes trouwens!

4. Langeboom
Soorten: Reguliere koffie’s, daarnaast ook biologische koffie.
Prijs: €1,95 (koffie) - €2,25 (cappuccino)
Koekje: Simpel, maar wel een verrassing. Ieder koekje in het plastic is anders.
Smaak: Bij Langeboom krijg je een goede, straffe bak.
Bijzonder: Grote leestafel, mooie binnentuin, Wifi, betaalbaar lunchen en dineren (3 gangen voor €15!)

5. Café Bolle
Soorten: Van espresso tot Machiato, alles van Illy.
Prijs: €2,00 (espresso) – 2,50 (latte macchiato)
Koekje: Saai koekje. En we houden niet van doorzichtig folie.
Smaak: Niet sterk, geen bijzondere smaak.
Bijzonder: Koffie zonder lepeltje…? Je krijgt thee in een leuk glas en je kunt er lekker een krantje lezen.

We hebben ons best gedaan zoveel mogelijk uiteenlopende gelegenheden te beoordelen. Zo kun je op de Korte Heuvel beginnen bij Studio en eindigen bij de Langeboom, want onderweg kom je ze allemaal tegen. Mooi meegenomen: je geniet gelijk van de gezellige winkelstraat! Daarom is het bij ons bij een top 5 gebleven, want die mooie schoenen konden we echt niet laten staan.

Sandra Feijen

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl


*Doppio = dubbele espresso.

De Shop top 3 in Tilburg voor Heren!


Eindelijk is het weer de 24e van de maand, in studententaal betekent dat: studiefinanciering! Voor mij kwam deze ‘stufi’ weer als geroepen: mijn banksaldo telde nog precies €0,34. Door de lening die ik bij DUO heb afgesloten (voorheen de IB-groep), ontvang ik nu weer een riant bedrag waarmee ik de maand september mee ga proberen rond te komen.

Belangrijk voor mij in de week van de 24e is dat dit de enige mogelijkheid is om kleren of schoenen te kopen. Dat geld verdwijnt namelijk altijd als sneeuw voor de zon, heel raar..

Maargoed, nu had ik dus eindelijk weer even geld dus tijd om te gaan shoppen! Om even eerlijk te zijn: ik vind mezelf een vrij goede ‘shopper’, maar om echt alle winkels in te gaan en 47 broeken per dag te passen, nee, zo ver gaat het ook weer niet..:P Daarom heb ik Tilburg een beetje ‘winkeltechnisch’ gescand en de, in mijn ogen, voor mannen aantrekkelijkste winkels op een rijtje gezet.

Tilburg kent veel leuke winkels, voornamelijk grote bekende winkelketens. Samen met een vriend startte ik gewoon thuis en liep vanaf de kant van het stadhuisplein het centrum in. Een aanrader in deze straat is het winkeltje´Maradgo´, een beter betaalbare Men at Work/Jack & Jones. Vaak zijn er ook nog behoorlijke kortingen op schoenen en kleding! Zeer aantrekkelijk dus met mijn toch beperkte budget. Scheef tegenover de Maradgo ligt de Björn Borg shop, waar je dus makkelijk je boxershorts op de kop kunt tikken ;-). Persoonlijk ben ik niet (meer) zo van de Björn Borg Boxers. Ik ben meer een DieForIt –man (Men at Work). Stoere, chille boxers tijdens een studententijd zijn natuurlijk onmisbaar :P.

Een lichtpuntje aan deze shopdag was overigens wel dat de nieuwe collectie er weer aankomt en de oude collectie er dus uit moest. Met andere woorden: korting :-). Vanaf de Björn Borg winkel rechtdoor via de FEBO en dan bij de splitsing rechts zitten de Jack&Jones, HEMA, C&A, Jamin en meer van deze grote winkelketens. De Jack&Jones vind ik het altijd waard om even in te lopen, maar dat viel dit keer vies tegen. Bij de Kruidvat effe een PowerBooster à €0,29 op de kop getikt, want van winkelen krijg je dorst hè..

Via een tussenstraatje liepen we naar het Pieter Vreedeplein. Dit is een plein waar ik graag kom. Hier vind je een Men at Work, The Sting (de grootste Sting van Nederland!) en Zara. Drie aanraders. Zelf heb ik bij de Men at Work twee boxers en een Nudie spijkerbroek aangeschaft :-). Dus ik was al geslaagd! Bij de Men at Work vind ik wel dat je een beetje op de vingers gekeken wordt, zeker als het niet zo druk is. Het personeel is erg ijverig bezig om je te helpen met het uitzoeken van kleding, terwijl ik het wel fijn vind om zelf een beetje rond te neuzen. De Zara daarnaast had leuke vestjes, maar de prijs/kwaliteit verhouding was in mijn ogen niet in orde.

Verder ligt aan het Pieter Vreedeplein de elektronicawinkel Saturn. Hier heb ik een half jaar geleden mijn ijskast gekocht en deze werd gratis voor de deur afgeleverd. Met voor de deur afgeleverd, bedoelen ze dan ook echt voor de deur afgeleverd. Ik moest de ijskast zelf het trappenhuis omhoog zeulen :P. Verder kun je hier de Xenos, Plus, Esprit, Intertoys en Free Record Shop vinden.

Vervolgens besloten we via de Heuvel richting de Heuvelpoort te lopen, bij het passeren van de Kentucky Fried Chicken werd nog snel een vettige hap weggewerkt. Naast de ingang van de Heuvelpoort zit nog een Sting, alleen heet deze winkel The Store. Heel raar. In tegenstelling tot de echte Sting ben ik daar wel geslaagd met twee v-hals T-shirts voor de prijs van 1.5 (2e voor de halve prijs). Voor mij was deze shopdag wel ten einde na anderhalf à twee uur door de stad banjeren. Mijn maat wilde echter nog even door, aangezien hij nog niets had gevonden.

Gelukkig had hij snel schoenen gevonden en toen ik dacht dat we eindelijk huiswaarts zouden keren, maar hij besloot nogmaals richting Heuvelstraat te lopen en nu bij de splitsing links te gaan. Gelukkig zou het niet lang meer duren. Na de America Today en de Aktie Sport vond hij het gelukkig ook welletjes en besloten we boodschappen te doen bij de Super en naar huis te gaan.

Zo was de dag voor mij geslaagd.

Ik kijk nu alweer uit naar de volgende 24e van de maand!

Mijn TilburgTipTop 3- winkels (voor mannen):
1. Maradgo (Stadhuisplein)
2. The Sting (Pieter Vreedeplein)
3. Men at Work (Pieter Vreedeplein) / Jack&Jones (Heuvelstraat)

Rick van den Boorn

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl

donderdag 2 september 2010

Muzenpicknick


Na er veel over gehoord en gelezen te hebben, was het dan eindelijk zo ver. Ze waren al even bezig, maar woensdag 25 augustus ging ik voor het eerst een bezoekje brengen aan de Muzenconcerten, die van 14 juli t/m 25 augustus plaatsvonden in het park van de Universiteit van Tilburg.

Rond een uur of 11 ’s avonds vertrok ik met een vriendinnetje, warm aangekleed, naar het park. We hadden enkel wat biertjes bij en een dekentje om op te zitten. We verwachtte geen groot picknick festijn. Bij het stukje bos, waarachter het park van de Universiteit zich bevindt, stond het helemaal vol met fietsen. Zelfs als je het bos inkeek (voor zover dat nog mogelijk was in de duisternis) zag je om iedere boom wel een fiets met fietsslot vastgeketend. Nu al vol zorgen probeerde ik een plekje uit te zoeken waarvan ik zeker wist dat ik na afloop mijn fiets terug kon vinden.

De muziek klonk al vrolijk vanachter het bos, eenmaal richting het podium lopende bleek er geen live optreden te zijn, maar stond er gewoon een dj te draaien. Het was ontzettend donker en overal om me heen lagen mensen hutje mutje op kleedjes. Met die voorspelling over een picknick festijn sloeg ik dus volledig de plank mis. Mensen hadden niet slechts wat te drinken meegenomen, nee, de grond was bezaaid met flessen wijn, bierflesjes/blikjes, zakken chips, stokbroden, koekjes en andere versnaperingen.

Ik en mijn vriendinnetje proberen ons een weg de banen door de kleedjes die bezaaid waren met drank en etenswaren (en mensen die languit ook over elkaars kleden heen lagen). Mijn vriendinnetje kende mensen die er ook zouden moeten zijn, ze zaten ‘ergens achterin’. Hoe verder we naar achteren liepen, hoe donkerder het werd en op hoe meer mensen en anderen ‘dingen’ ik ging staan. Na een paar minuten vonden we het groepje, waar we ons met kleedje tussen nestelden en wat biertjes dronken.

We hadden geen zicht op het podium, alleen op elkaar, zo donker was het. Al die tijd dat we er waren was er geen live muziek en iedereen zat gewoon een beetje te picknicken. Na een uur hadden we het wel weer gezien en vertrokken we, tevens ook omdat we werden weggestuurd door de security. Het was blijkbaar om 12 uur afgelopen. Ik kan helaas geen goed verslag leveren van de concerten zelf, want die heb ik niet meegemaakt. De sfeer in het park heb ik wel meegekregen, en alleen dat al was zeker de moeite waard om je eens te gaan ervaren. En, het is dus een wél één grote picknick, dus mocht je het volgend jaar bezoeken, neem véél eten en drinken mee!

Mijn fiets heb ik trouwens na 5 minuten al terug gevonden, in tegenstelling tot een paar andere bezoekers die in paniek door het bos aan het rennen waren. De volgende tip ligt dus voor de hand: parkeer je fiets niet te ver in het bos, maar op een herkenbare plek, zodat je hem na afloop (in het donker) terug kunt vinden!

Simone Benckhuijsen

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl

woensdag 1 september 2010

Around the World!


Nu iedereen zo zoetjesaan terugkomt van een welverdiende break en ik ondertussen ook weer voet op het Nederlandse vasteland heb gezet na een maand Thailand/Laos moet ik toch weer even acclimatiseren aan ’t leven in Tilburg. Nederlandse wegen, saaie grijze dagen en kroegen waar toch iets te vaak Jantje Smit en De Toppers worden gedraaid beginnen nu al aan me te vreten.

Terwijl ik liever nog even mijn hoofd tussen de pagina’s van de Lonely Planet zou willen zou proppen, moet ik toch de pijnlijke realiteit onder ogen zien dat het waarschijnlijk weer 10 tot 12 hele maanden zal duren voor ik mijn koffers weer kan gaan pakken. Dus voor de globetrotters onder ons besloot ik Tilburg te gaan verkennen op internationaal gebied. Ik ging op zoek naar de beste plaatsen om je even niet in Nederland te wanen.

1. Restaurant Koi, Heuvelplein
Geweldig restaurant om sushi te gaan eten, ze hebben heel veel keus! Je kunt er voor een vaste prijs onbeperkt genieten van de Japanse keuken. Wel even van te voren reserveren, want het is er altijd loeidruk!

2. Pino’s wereld eetcafé
Gezellig restaurant waar de kaart gevuld is met allerlei gerechten uit de hele wereld! Van Italiaanse tot Turkse en zelfs Thaise en Japanse gerechten zijn er te bestellen. Ook de sfeer is er erg fijn.

3. Dinsdagavond in de Lamme Goedzak
Hoewel je bij de Lamme Goedzak niet meteen denkt aan een café dat internationaal georiënteerd is, vult deze tapperij zich op dinsdagavond steevast met een aanzienlijke club studenten uit de hele wereld. Dit is namelijk de stamkroeg van internationale studentenorganisatie ESN. De uitwisselingsstudenten komen hier graag een pilsje drinken en Engels is de absolute voertaal van deze gezellige club.

4. De bioscoop
Ja het is misschien geen typische in dit lijstje, maar toch. De bios is de ideale plaats om even te vergeten waar je überhaupt bent. Bezoek een goede film en je vergeet alles en iedereen om je heen. Voor echte kaskrakers ga je naar de Mustsee, heb je zin in wat meer cultureels dan kun je Cinecitta bezoeken.

5. Tapasbar Manana
Het is even zoeken, maar in dit knusse restaurant in de zwaanstraat kan je lekker een avondje genieten van Spaanse tapas. Muy bueno!

6. Sunday Salsa experience in La Vida
Elke zondag wordt er in La Vida een vrije salsa avond georganiseerd. Iedereen is dus welkom om een dansje te komen wagen. Verschillende Dj’s voorzien de dansvloer van opzwepende salsamuziek, dus een relaxt feestje in Zuid-Amerikaanse sfeer.

Dus mocht je lijden aan een vakantiedip, schroom niet om eens één van de bovengenoemde opties te overwegen.

Tessa van Elk

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl

Boeken rond het paleis 2010


Afgelopen zondag, 29 augustus was de dertiende editie van ‘Boeken rond het paleis’ in Tilburg. ‘Literaire werken, kookboeken, biografieën, kinderboeken, geschiedenisboeken, thrillers, romans, gespecialiseerde boeken…noem het en het is te vinden in een van de 300 kramen rondom het Paleis van Willem II.’ Zo luidde de belofte van de Gemeente Tilburg.

‘Boeken rond het paleis’ vond plaats in hetzelfde weekend als de Uitmarkt in Amsterdam. Een populair onderdeel van de Uitmarkt is de boekenmarkt, waar uitgevers en boekwinkels, hun oude voorraad voor een leuke prijs verkopen. Toeval wil dat ikzelf zaterdag op deze markt stond om duizenden boeken een nieuwe eigenaar te bezorgen!

Hoewel ik na een lange dag op de Uitmarkt mijn portie boeken eigenlijk al wel had gehad ging ik zondag met mijn moeder naar ‘Boeken rond het paleis’ in Tilburg.

De dag begon al goed, toen ik ’s ochtends gewekt werd door de tikkende regen op mijn raam… om tien uur hadden we afgesproken om te gaan, zodat de beste boeken er nog zouden zijn. Met dit weer mijn bed uit komen was niet iets waar ik echt zin in had, maar ach, oke, ik sta wel op!

Tien uur werd natuurlijk half twaalf en toen we paraat stonden, compleet met extra tas om onze aankopen in te verslepen was de tikkende regen van tien uur verdwenen. Daarvoor in de plaats was er nu stortende regen met windstoten. Heerlijk weer voor een boekenmarkt in de openlucht dus!

In het centrum aangekomen was de boekenmarkt somber en rustig, met verkopers verkleumd achter hun kramen. Mijn voornemen om een stapel boeken te bemachtigen heb ik na vijf minuten laten varen! Hoewel ik normaal gesproken als het om boeken gaat een goede snuffelaar ben kon ik het hier echt niet opbrengen om bij iedere kraam een paar minuten het assortiment door te speuren, met als bijkomend gevaar een stortbak water in mijn nek, die om de paar minuten van iedere kraam af leek te vallen!

Of het door het weer, of het feit dat ik de dag ervoor op een drukke, gezellige en bovenal droge! boekenmarkt heb gewerkt, kwam weet ik niet, maar ‘Boeken rond het paleis’ leek dit jaar tegen te vallen...

Uiteindelijk hebben we de markt met slechts een paar aanwinsten in onze tas verruild voor de warme lokkende winkels in de het centrum. Koopzondag vermijd ik normaal gesproken zoveel mogelijk, maar het bood op deze troosteloze dag toch een fijn alternatief voor een in het water gevallen boekenmarkt!

Annika van Heeswijk

Meer info over studeren, studie, opleiding, evenementen, uitgaan etc. in Tilburg? Check http://www.tilburgisthuis.nl